woensdag 28 oktober 2015

Lente ui zaaien

Stengelui wordt ook wel lenteui genoem ze is onder die naam minstens zo bekend in de keuken. Ze behoort wel tot de Alliums (ui-achtigen zoals prei, sjalot, knoflook), maar ze behoort niet tot de enige echte ui (Allium cepa). De Latijnse naam voor stengelui is Allium fistulosum, en ze heeft een eigen vorm, grootte, zaai - . Voor het kweken van lente - uitjes , kun je zowel zaadjes als zaaiuien gebruiken. Lente - ui groeit snel, hierdoor zijn ze makkelijk zelf te kweken.


Ze kunnen bovendien goed tegen lage temperaturen en hebben weinig last van ziekten en plagen.

Lente-ui wordt ook wel bos- of stengelui genoemd. De uienplanten of sjalotten worden geoogst als ze nog niet volgroeid zijn, waardoor zowel de jonge bolletjes als het loof eetbaar zijn. De lente - ui , ook wel bosui of sla-ui genoem is een veelzijdige superfood en wordt in bijna alle keukens gebuikt.


Vooral bij lente- en zomergerechten is de lente - ui bijna onmisbaar. Zaaien Lenteuitjes , slauitjes of stengeluitjes zijn allen ui soorten die geen of slechts een kleine bol vormen. Ze worden voornamelijk vers in salades gebruikt. We kunnen ook planten voortrekken en later uitplanten.


Stengelui (of lente - ui , of pijpajuin) is een uitje waarvan men zowel het blad als het uitje jong en vers eet.

In vergelijking met normale uien is het blad ook steviger en extra pittig van smaak. Plant uien en wortelen naast elkaar ( beter nog: een rij ui naast een rij worteltjes enz.): je zal veel minder last hebben van . Stengelui, ook wel bekend als Japanse bosui, vormt geen bol maar een lange witte schacht. Het loof is frisgroen en kan als lente ui prima worden gesneden. Er is nu volop plantajuin te bekomen in het tuincentrum.


Buiten kunnen ze nog niet de grond in. Maar in de kas, tunnel (of koude bak straks) wel. Binnen de zes weken oogst je al jonge, frisse lenteui ! Je kan ze dichter opeen planten, dan bij de gewone teelt, het is de bedoeling heel . Voor de Leidse schooltuinen maakt de stichting BioVisie. Het is ideaal voor in de moestuin voor kinderen, omdat er niet heel veel mis kan gaan.


Toch zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je de lente - ui gaat zaaien en oogsten. Het leuke van het opkweken uit zaden is dat je het hele groeiproces van de plant kunt volgen, maar mocht je niet voldoende tijd hebben dan kan het raadzaam . Ik heb ondertussen alweer een tijdje terug lente - uitjes gekocht bij de groenteboer, na gebruik weer in de tuin gezet, t is goed gelukt. De meeste stengels heb ik weer moeten afknippen omdat die op de grond lagen (geknakt) maar een . Hier een echte preppers tip voor de mensen die graag lente uitjes eten, wie niet eigenlijk.


Heb je wel eens dat je lente uitjes zaait, en vanwege het kleine formaat ze altijd snel op zijn? Voor het geval er SHTF is, of je wilt van de lente tot de herfst altijd lente uitjes eten, doe je het volgende: 1.

Deze ui smaakt heerlijk als hij jong wordt geoogst. Hier vindt u alle zaden van de Bosuien: Artikel tot (van de artikelen). Sorteren, Prijs ↑, Prijs ↓, Naam A-Z, Naam Z-A, Nieuwste artikelen, Merk A-Z, Merk Z-A, Populariteit. Bosui is een kleine uiensoort die jong gegeten wordt.


Zowel het blad als het knolletje worden gegeten. De bosui wordt ook wel lente - ui genoem de lente - ui is in feite een vroeg geoogste bosui. Bosui kent soorten die (kleine) bolletjes vormen en soorten die dat niet doen en in hun vorm op mini preitjes lijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.