vrijdag 25 december 2015

Halfverharding tuin

Zagen we de halfverharding vroeger vooral in kasteeltuinen en openbare parken , de laatste jaren zien we de halfverharding overal opduiken. En niet voor niets, een halfverharding staat zeer sierlijk in vele omgevingen zoals de tuin of op loop- of fietspad. Daarnaast is een halfverharding relatief voordelig, . Halfverharding hoort helemaal bij de moderne tuin.


Het is er van kiezel, split, rubber en natuurlijke materialen als schors.

LTR Schelpen 8-16mm - liter zak. Shellpack (gebroken perzikstenen). Mixpack (hele, halve en gebroken perzikstenen).


Zowel in een moderne tuin als in een meer landelijke natuurlijke tuin is het mooi om halfverharding als schelpen, grind en split op paden te gebruiken. Het gebruik van halfverharding op de paden in je tuin heeft een aantal voordelen. Het maken van allerlei vormen is makkelijker dan bij tegels, het materiaal . Met dit split straat u een Zuid - Europese tropische gevoel in uw eigen tuin.


Deze halfverharding bestaat uit verpulvert split met hier en daar een kleine splitsteen.

Overal waar zan grind en split worden gebruikt voor halfverharding en bestrating kan greenSand worden gebruikt als COopruimend alternatief. Wij leveren Olivijn (breker)zand en (sier)split in diverse gradaties voor parkeerplaatsen, opritten, fiets- en wandelpaden, tuin , terras, park en andere openbare ruimtes. Het is mede bekend door zijn veelvuldige toepassing op paden en tuinen en vaak gezien in Belgie en Frankrijk.


Doordat het een dolomiet gesteente is, kent het materiaal een bindende werking. Wij verzorgen de complete levering en aanleg van halfverharding (split, grind of houtsnippers). Bovendien wordt het grondwater op een natuurlijke manier aangevul en biedt waterpasserende verharding meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven dan tegels. Schematische doorsnede harde halfverharding.


Regenwater kan door deze zachte half-verharding in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Het regenwater hoeft dan niet via het riool afgevoerd te worden. Deze tuin was schitterend qua ontwerp maar ongeschikt voor een gezin met kleine peuters vanwege de waterpartijen.


De palmbomen kregen een nieuw baasje en de kikkers een nieuwe sloot. Er is nu volop speelruimte. Een halfverharding is een onsamenhangende grondsoort dat voor meer draagkracht zorgt dan de originele grond. Ook worden halverhardingen gebruikt voor decoratieve toepassingen. We zien halfverhardingen vaak in tuinen , parken en openbare groenvoorzieningen.


Pas waar mogelijk halfverharding toe in plaats van een volledig gesloten verharding. Het water kan dan veel gemakkelijker wegvloeien.

Allereerst in de bufferruimte tussen de verharding om daarna in de bodem geleidelijk te infiltreren. Gebruik hierbij wel stabilisatiematten zodat het grind of split op zijn plaats blijft liggen, . In de meeste gevallen is deze. Koers Handel BV voor levering van de halfverhardingen KoMex, KFP-mix en DurEko-mix als toplaag voor fietspaden, wandelpaden en overige recreatiepaden. Een groot voordeel van halfverharding kan bovendien zijn dat het goed waterdoorlatend is (even onder voorbehoud dat ook de fundering en ondergrond dat dan moeten zijn). Daardoor zakt meer regenwater weg in de tuin zelf, . Knerpend grin warme stenen om over te lopen, fijn split dat knisperd wanneer het waait en boomschors waar je met je blote voeten overheen kunt lopen.


Heb je een beeld in je hoofd? In dit artikel neem ik je mee in een aantal halfverhardingen en vertel ik je voordelen van bepaalde soorten. Er zijn allerlei soorten .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.