donderdag 24 december 2015

Hoe groeit knoflook

Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde.


Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit. Bij het kweken van knoflookbollen worden deze . Zelf knoflook kweken in de Makkelijke Moestuin: mooi voor in het najaar als de bakken al aardig leeg worden.

De lekkerste tomaten voorzaaien - hoe doe je dat? Het is super simpel: je stopt wat teentjes in de gron laat ze lekker groeien en als het loof begint te verdorren haal je de bollen uit de grond. In het najaar maken de knoflooktenen (een beetje afhankelijk van de temperatuur) nog een klein beetje loof, een centimeter of 10. Dit blijft de hele winter zo staan, ze groeit dan niet maar de plant heeft een koudeperiode nodig om een goede bol te kunnen maken. Vanaf eind februari gaat het loof dan verder groeien.


Rond de herfstperiode raken de bakken van de moestuin aardig leeg, een mooie tijd om knoflook te kweken! Het kweken van knoflook vraagt niet om expertise of groene vingers. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar, vanaf half september tot half november.

Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten. Zo blijven bladluizen en woelmuizen op afstand voor de knoflookgeur. Plant daarom bladluisgevoelige planten zoals sla, tomaten,. Anderzijds is knoflook dan weer een slechte buur voor erwten, bonen en koolgewassen.


Deze gewassen zullen trager groeien met knoflook in hun buurt. Door de klimaatomstandigheden in Nederland moet het planten al in het najaar gebeuren. De plantgoedbol wordt machinaal opengebroken en de afzonderlijke tenen in de grond geplant.


Als de teen onder de grond zit, is het van belang dat de wortels zich snel vormen. Weten wat er gebeurd als je knoflook teentjes uit de supermarkt in de grond stopt ? Wil je deze zomer al kunnen genieten van grote bollen knoflook uit eigen tuin? Het heeft een andere smaak, is langer houdbaar en het is heel leuk om het zelf te kweken. Hoe verbouw je zelf knoflook ? Vanaf het vroege voorjaar gaan de planten door met groeien vanaf het moment dat de temperatuur begint te stijgen.


De knoflook wordt veel gebruikt in de keuken. Het wordt ook vaak verkeerd gebruikt, voor de goed smaak van knoflook mag het niet te heet worden : knoflook niet bruin worden , het moet altijd glazig blijven. De smaak en de geur hangen af van het ras, maar ook van de plaats waar, en de omstandigheden waaronder, de knoflook groeit.


Gebruik als poot materiaal de losse tenen van de knoflookbollen.

De aarde moet goed zijn losgewoeld en niet . Dit artikel leert je hoe je knoflook kweekt, en vertelt je alles over het inkopen, verbouwen, oogsten en bewaren ervan. Weet wanneer je knoflook in Nederland moet. Uit elke teen groeit een knoflookplant , dus hou daar rekening mee als je wilt weten hoeveel knoflook je moet kopen.


Als je thuis al knoflook hebt liggen met . Je eigen knoflook (Allium sativum) is een ervaring die de moeite waard is, want als je het vers uit eigen tuin haalt zal het de smaak van je. Eigenlijk wil deze term niet meer zeggen dan dat je het loof van look jong kan oogsten en het korte tijd nadat je het afgesneden hebt opnieuw terug groeit. Hoeveel keer kan je zo het blad oogsten?


Teel je de look puur voor het blad dan hoef je natuurlijk niet te gaan wikken of wegen hoeveel keer je het . Hoe je de rest van de teelt uitvoert en een aantal leuke weetjes over knoflook vind je verderop in het artikel. Wanneer je knoflook echter pas na de winter plant, zal deze minder goed groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.