maandag 29 augustus 2016

Krentenboom snoeien

Een van de mooiste voorjaarsbloeiers, de krentenboom of amelanchier lamarckii is ook een stevige. Daarom is een drastische snoeibeurt niet nodig. Verjongingssnoei in mei.


Het krentenboompje past goed in kleine of middelgrote tuinen en op alle grondsoorten. Fruistruiken snoeien en planten. Mooie rode herfstkleur en moet normaal niet gesnoeid worden.

Amelanchier lamarckii is een . Wanneer kan ik de krentenboom het beste snoeien ? Verwijder deze takken in de winter. De oude takken worden dan weggehaald zodat er weer meer licht in de boom komt. Wie van de struik een boom wil maken , moet van begin af aan goed snoeien. Kies een stevige tak uit en snoei de rest weg. Ze hebben de neiging om met hun hoofdtak door te groeien tot een meerstammige boomvormige struik.


Bij deze heesters beperkt zich het snoeien tot het weghalen van het aanwezige . Gebroken takken verwijderen.

Lees hier alles over het krentenboompje. Zorg dat u niet teveel terug snoeit. Het is een hoge opgaande struik, uitgroeiend tot maximaal 700cm hoogte, maar blijft meestal lager.


Een krentenboompje is heel geschikt voor een kleine tuin, juist omdat je hem zo goed kunt snoeien. Zelfs tot een soort bonsai-formaat. Deze heester verdraagt volle zon, maar is heel blij met een koele plek in de halfschaduw. Groeit in alle gron mits die niet drassig is en enige humus bevat.


Daar de zaden van de vruchtjes niet in de maag verteren worden ze door de vogels via hun ontlasting razend snel over ons land verspreidt. Wil je het krentenboompje onder controle willen houden, dan is het wel aangeraden deze elk jaar een stuk in te snoeien. Zoniet worden de planten veel te snel en hij kan tot meter . Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Hieronder een beschrijving van hoe kleinfruit gesnoeid kan worden.


Als het een struik is die al een paar jaar staat is het geen enkel probleem deze flink te snoeien. Mijn struiken waren jaar oud en complete bomen. Na het afzagen tot vlak boven de grond liepen de stammen gewoon weer uit! U kunt beter wachten met snoeien tot na mei.


De boom staat het liefst op een lichtvochtige zand- of zurige grond. Gebruik Aanplantgrond en Tuinturf bij . Krentenboompje :de donkerrode krentachtige vruchten zijn sappig en zoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.