dinsdag 23 augustus 2016

Plataan snoeien

Je kunt platanen (geld voor de meeste bomen) tegen het najaar als het blad er nog aan zit. Nou hebben platanen hier over het algemeen weinig tot geen last van maar het word toch geadviseerd. Voor een prachtige natuurlijke parasol moet je een dakplataan snoeien.


Een plataan snoeien is niet moeilijk, in de video zie je hoe dat doet. Wanneer en hoe kun je het beste je plataan snoeien ? Snoeien kan van de herfst tot het voorjaar.

Wel is een plataan van nature een sterke groeier, die in de loop van het seizoen veel opgaande scheuten vormt. Om je dakplataan in model te houden, snoei je die scheuten elk jaar terug tot op 2 . Alle scheuten vanuit de stam die lager groeien dan drie meter, worden . Knotbomen en leibomen (bijv. dakplatanen) komen voor. Platanen zijn bomen die zich heel goed laten snoeien. Afhankelijk van uw bedoelingen kunt in verschillende periodes snoeien. Dit is de maand om te lage zijtakken van de Gewone Plataan te verwijderen als u een mooie hoge . Tijdens de groei ontwikkelt zich een zeer brede kruin.


Soms heeft een boom enkele kruinen die wel een doorsnede kunnen hebben van meter.

Dakplatanen dienen jaarlijks in het najaar of vroege voorjaar (wanneer de boom in rust is) teruggesnoeid te worden tot aan de gesteltakken. Laat de eerste jaren bij het terugsnoeien van uw dakplataan kleine stompjes (ca. 5-7cm) met ca. De plataan zal dan in het voorjaar na . De snoei is niet zo moeilijk: laat de horizontaal groeiende takken ongemoei bindt ze eventueel (opnieuw) aan op de stellage. Verwijder van de horizontaal groeiende takken alleen het nieuwe schot, . Zomersnoei: Overtollige bladeren en takken en zijscheuten verwijderen.


De draagtakken die buiten het uiteinde van het dakgestel zijn gegroeid inkorten. Soms worden deze daarom in Juli daarom al voor een deel terug gesnoeid. In de winter kunnen de takken vervolgens weer compleet weg gesnoeid worden.


Na jaren van snoei ontstaat een kenmerkende knoestige structuur. Het knotten van een dakboom is alleen geschikt voor de plataan en de moerbei. Echter hebben we hier te maken met een plataan die door kandelaberen ( speciale manier van snoeien ) op een gewenste hoogte en breedte begeleidt wordt. Toch zit er een kern van waarheid in wat meneer de Haan verteld.


Een kleine tuin met een grote boom, staat gewoon niet mooi. Slechts in enkele gevallen is het nodig de boom rigoureus in te snoeien om van de schimmel af te komen. Populaire soorten: Platanus orientalis: De Nederlandse naam is Oosterse Plataan.


Het diep ingesneden handvormige blad is lichtgroen van kleur. Deze Plataan is inheems in Zuidwest- AziĆ« en Zuid- Europa waaruit je .

Het snoeien van de plataan zorgt bij sommige mensen voor een allergische reactie. Dit kan voorkomen worden door te snoeien met nat weer of door een mondkapje. Zelf heb ik er heel veel last van als ik ga snoeien.


Dit is Plataan snoeien nodig om een goede harttak te vormen, waaruit de plataan groeit. De kroon van de plataan, moet zich gaan vormen op een hoogte van ongeveer meter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.