vrijdag 28 november 2014

Mieren in het gras

Vindt u het ook zo fijn om lekker te zonnen op het gazon in uw tuin? Maar wat doet u als u mieren ontdekt? Waarschijnlijk komen er direct vragen in u op.


Naast mollen heb ik heel wat last van mierennesten in mijn gazon. Zij maken kleine hoopjes aarde in het gras.

Heeft u last van mieren in het gazon? Op deze pagina leggen we u uit wat u hiertegen kunt doen en hoe u mieren in het gras kunt verdelgen. Is het vervelend omdat er kleine kinderen op het gazon spelen, dan kun je altijd een dekentje neerleggen. Zet volgende planten op plaatsen in je tuin die je miervrij wilt houden of strooi . Welke schade kunnen mieren aanrichten.


Overlast van mieren is een veelvoorkomend probleem in de maanden mei, juni en juli. Mierennest bestrijden in de tuin. Als het al zo erg dat is dat er gele plekken en zandbulten in je gazon komen van de mieren , dan heb je hele mierennesten onder je gazon.

Wij lichten deze punten . Ze gaan dan niet uit je gazon, maar hooguit meter verder zitten om daar een nieuw nest te maken. Ik zie in het gras verschillende kleine hoopjes zand. Ik heb al op internet gekeken en het lijken mij gele weidemieren te zijn. Naar het schijnt zou dit hand in hand gaan met wortelluis.


Het gras groeit inderdaad niet . Van een paar mieren in het gras heb je geen last en die kun je dan ook rustig laten lopen. Erger wordt het wanneer er een mierenplaag ontstaat. Buiten het feit dat mieren flink vervelend kunnen zijn wanneer je net lekker op het gras ligt te zonnen, kunnen ze ook schade aan het gazon aanrichten. Ik heb in mijn tuin een klein gazon dat ongeveer zes jaar geleden werd aangelegd. Al twee zomers lang huizen onder het gazon hele mierenkolonies.


Ze duwen hoopjes aarde omhoog en ondergraven alles. Ik heb al van alles geprobeerd om ze weg te krijgen: mierenlokdozen, poeder. Toch kunnen deze mieren in de zomermaanden (juni-juli) voor heel wat overlast zorgen. Vooral bij droog weer is dit nadelig voor je gras.


Bovendien kunnen grotere mierenhoopjes problemen geven bij het maaien van je gazon. Niettegenstaande mieren een groot nut hebben in de natuur, kan het soms hinderlijk zijn indien ze mierenhopen maken in het gazon.

Zo kan je de mierenhoop versieren met versnipperde ui, koffiedik, geplet knoflook of . Er komen in ons land verschillende soorten mieren voor die in gazons voor overlast kunnen zorgen, onder meer de bruine . Weidemieren kun je in principe overal vinden waar gras groeit. Ze hoeven hun voedsel niet bovengronds te zoeken, omdat ze er luizen op na houden die op de graswortels leven. Een aantal van die wortelluizen vind je alleen in de nesten van gele weidemieren en nergens anders. Er zijn eigenlijk vele soorten mieren die rood van kleur zijn.


In de meeste gevallen wordt de vuurmier bedoeld. We kunnen het ook wel de rode vuurmier benoemen. Rode vuurmieren hebben een zwarte en . Er zijn bekende soorten bladsnijdersmieren , die tot de geslachten . Bladsnijdersmieren die in gras gespecialiseerd zijn worden ook wel grassnijdersmieren genoemd.


Spuit of giet wat op op het nest en ze komen voorlopig niet terug. We hadden een flink nest op ons pas aangelegde gras , het gras is mooi gebleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.