vrijdag 28 november 2014

Waarom werden mummies gemummificeerd

Ik denk dat iedereen al wel weet hoe mummies worden gemummificeerd maar er zit ook een heel verhaal achter waarom de Egyptenaren mummificeerde. Vervolgens deden zij de organen in een van de vier zogeheten canopen, een speciaal soort kruiken die werden bijgezet in het graf, naast de mummie. In het oude Egypte werden veel mensen (en soms ook dieren) nadat ze overleden waren gemummificeerd. Mummies zijn dode lichamen die bewerkt zijn zodat ze lang bewaard kunnen worden.


Het lichaam werd eerst gebalsemd en daarna in linnen doeken gewikkeld.

Maar waarom deden de Egyptenaren dat? De oude Egyptenaren hadden speciale technieken om lichamen te mummificeren. Deziel kon alleen eeuwig leven als ook het lichaam behouden bleef en daarom werd het gemummificeerd.


Door deze speciale behandeling bleef het eeuwenlang goed. Aan Egyptische mummies kunnen we zien hoe de Egyptenaren eruit zagen. Als de Egyptenaren rijk waren werden de mummies in.


Mummies werden namelijk vaak door de bij het balsemen gebruikte etherische oliën geheel zwart en kregen een pek-achtige substantie.

Dierenmummies zijn, zoals de naam al zegt, mummies van dieren. In tegenstelling tot menselijke mummies , stierven de dieren die gemummificeerd werden vaak geen natuurlijke dood. Soms werden nog heel jonge dieren gedood om . Waarom werden Mummies gemaakt?


Voor hen betekenden de dood slechts de volgende fase in iemands leven. Ze geloofden dat ze na hun dood naar het hiernamaals zouden reizen, waar ze opnieuw zouden worden geboren en voor altijd zouden blijven leven. Voordat dat gebeurde, werden de lijken op een speciale manier behandel zodat ze de reis naar het dodenrijk konden maken en daar weer konden opstaan. Een mummiekist is een houten doodskist, waarin de gemummificeerde lichamen werden gelegd. De lichamen van de eerste drie dynastieën waren niet echt gemummificeerd , omdat zij alleen maar omwikkeld werden met, al dan niet in hars gedrenkte,.


Niet alleen mensen, maar ook sommige dieren werden gemummificeerd. Dat gebeurde omdat ze heilig waren. De Egyptenaren dachten namelijk dat de ziel van bepaalde goden in het lichaam van een dier woonde. Dit dier had bepaalde eigenschappen en karaktertrekken met die god of godin gemeen.


Kennen we het procedé dat de Egyptenaren gebruikten om een mummie te maken? Werden de hersenen echt door de neus verwijderd? Bron: SchoolTV Ik bezit geen auteursrechten in verband met dit.

De oudste mummies zijn door toeval ontstaan. Lichamen die drieduizend jaar geleden werden gemummificeerd , zijn nu nog steeds intact en te zien in musea, bijvoorbeeld het Rijksmuseum van Oudheden. In het Oude Egypte werden de lichamen van de koningen, faraos, gebalsemd en gemummificeerd zodat ze goed zouden blijven na de dood. Zo geloofden de Egyptenaren dat hun leiders het eeuwige leven zouden hebben. Mogelijk dat zij een lagere status kregen toebedeel waarom is niet duidelijk.


Rundvlees daarentegen was het belangrijkste vlees dat de overledene mee kon krijgen. De mummies werden in houten kistjes meegegeven, soms in manden of bakjes. Ook afzonderlijke lichaamsdelen werden gemummificeerd zoals . Bij de oude Egyptenaren werden niet alleen mensen gemummificeerd , maar vaak ook dieren. Maar daar brengt het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden . Grafkisten in de vorm van de mummie kwamen pas in het Middenrijk in opgang, toen het de gewoonte werd om het hoofd en de schouders van de overledene met een dodenmasker te bedekken.


Dit masker had tot doel een optredende verandering in het gemummificeerde lichaam te compenseren, zodat de dode in elk . Men ging er aanvankelijk van uit dat het om natuurlijke mummies ging. Onderzoek heeft nu echter aangetoond dat deze overledenen hoogstwaarschijnlijk ook al door mensen werden gemummificeerd. Op linnen doeken die om de mummies waren gewikkel werd namelijk een mengsel van plantaardige . Wetenschappers staan al jaren voor een raadsel nadat ze de gemummificeerde lichamen vonden van twee getatoeëerde mensen in Siberië.


Hoe zijn de twee gestorven, en waarom werden ze begraven samen met paarden en cannabis? De twee mummies zullen nu een hele reeks tests ondergaan in een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.