Veel soorten die tot deze orde behoren zijn ook bekend onder hun anamorfe vorm, zoals soorten van . Witgrijze stippen op de bladeren van je planten verschenen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met meeldauw , een parasiterende schimmel die ook wel witziekte wordt genoemd. Bestrijden echte meeldauw en valse meeldauw: verschil, kenmerken, bestrijding van deze schimmelziektes. Meeldauw is een veel geplaagde parasiterende schimmelziekte in zowel de moestuin als de siertuin.
In het voorjaar vormt zich een schimmelaantasting in de vorm van een witte waas op pas uitgelopen bladeren of bloemen.
Infectie vindt plaats met zomersporen, zo kunnen ook takken aangetast. Bij echte meeldauw is voor infectie weinig vocht nodig, vooral in een droog seizoen kan de schimmel zich sterk uitbreiden. Welke schade kunnen ze aanrichten aan je planten? Hoe kan je ze bestrijden? Deze pagina vertelt je alles!
Alternatieven voor bestrijding van echte meeldauw op korte termijn. Preventieve maatregelen. Plantversterkers en plantversterkende meststoffen.
Bladbemesting met fosfaat. Bicarbonaten en andere producten. Antagonistische schimmels. Op de bovenzijde van de bladeren, bloemen en stengels groeit een witte, meelachtige schimmel, die later donker verkleurt.
De infectie begint vaak aan de bovenzijde van het blad. De planten vertonen een groeistilstand en de bladeren krullen zich om. Witziekte ( echte meeldauw ) op rozen, sierplanten en -heesters. De bladeren zijn vaak ietwat gebobbeld of gebogen en kunnen vergelen.
Ze vallen gemakkelijk af. Druiven: valse meeldauw , Peronospora. Wit schimmelpluis onderaan de bladeren en gele of bruine olieachtige vlekken bovenop de bladeren.
Sterke regenval en regenachtige perioden bevorderen de uitbreiding. Ziekteverwekker: Erysiphe betae. Symptomen: In het begin een stervormig grijs schimmelmycelium. Bij een sterke aantasting worden de bladeren lichtgroen, vergelen en sterven af.
Levenswijze: Temperatuuroptimu- 30 . Er is wel degelijk een verschil tussen echte en valse meeldauw.
De schimmel ontwikkelt zich tijdens vochtig weer en bij een slechte luchtcirculatie tussen je planten. Heel wat groentevariëteiten zijn ook al dan niet extra vatbaar . Echte meeldauw is een witte, pluizige schimmel die zich meestal bovenop het blad ontwikkelt. Foto 2: Aantasting van echte meeldauw op een druiventros. Bij de meeste oudere druivenrassen komt er vanaf 8°C echte meeldauw voor. Bij optimale omstandigheden kan deze schimmel zich razendsnel ontwikkelen en verspreiden.
De optimale temperatuur ligt rond de graden met een RV van -. In deze omstandigheden kiemen de sporen binnen uur. Door tijdig uw druivelaar te controleren op bladverkleuringen kunnen ziekten vroeg opgespoord worden, zonder dat de vruchttrossen aangetast raken. Meeldauw, echte meeldauw of witziekte is de meest algemene schimmelinfectie op wijndruiven maar goed preventief te behandelen door het gebruik van spuitzwavel.
Alle komkommerachtigen zijn gevoelig voor echte meeldauw. Wanneer deze primaire infectie een . De symptomen verschijnen als vaalgele vlekken op stengels, bladstelen en bladeren. Infectie kan optreden aan de boven- en onderkant van het blad. Naarmate de vlekken groter worden, worden conidia gevormd vanuit het aangetaste weefsel en de vlekken .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.