vrijdag 19 augustus 2016

Veranderlijke boktor

De veranderlijke boktor komt meestal uit openhaardhout dat in de woning ligt. Deze boktor kan niet de meubels in uw woning aantasten. Van de veranderlijke boktor komen er veel kleurvarieteiten voor. Sommige hebben gelige dekvleugels, andere blauwe.


Niet alleen beuken, maar ook berken en eiken. De boktor Phymatodes testaceus kan verward worden met soldaatjes (het geslacht Cantharis).

Cantharis heeft vijf tarsleedjes, dit boktorretje heeft er slechts vier. Verschillende soorten boktorren. Boktorren hebben onder consumenten niet zo´n goede naam. Ze tasten door hun voorliefde voor hout binnen- en buitenshuis veel houten voorwerpen aan.


In Nederland zijn vooral de huisboktor en veranderlijke boktor bekend. Wanneer u constateert dat u boktor in huis . Heeft u overlast van de veranderlijke boktor ? OBP - Ongedierte Bestrijding en Preventie Brabant helpt u snel en effectief van de wespen af.

Veranderlijke boktorren zijn- wat hun dekschilden betreft- verschillend van kleur: bruin, geel, roodgeel, blauw of blauwzwart. De lengte varieert van tot cm. De Rode Smalboktor (leptura rubra).


De rode smalboktor laat relatief veel boormeel achter in de ovaalvormige gangen die hij creëert. Je kan veranderlijke boktorren in een rode, gele, bruine en zwarte kleur tegenkomen. Het insect kan tot 20 . Ook is de boktor te herkennen aan een . De Nederlandse naam veranderlijke boktor heeft betrekking op het variabele kleurpatroon van de kever. Kevers leggen de eitjes in schorsspleten. Your browser does not currently recognize any of.


Last van veranderlijke boktor ? Laat houtwormen bestrijden of weren door KTT Ongediertebestrijding. Al jaar dé specialist in het bestrijden en weren van veranderlijke boktor. Op het halsschild zijn glanzende, kleine, knobbelachtige oneffenheden zichtbaar. De dijbenen zijn opvallend verdikt. Alternatieve Nederlandse naam, Kleurenboktor.


In de vrije natuur is P. De soort is vooral in de schemering en gedurende de nacht actief.

Overdag verbergen de kevers zich onder loszittende schors of onder het hout. Vrouwtjes van boktorren leggen hun eitjes in hout. Ze hebben een uitstekend reukvermogen waarmee ze het hout kunnen opsporen. Met name de veranderlijke boktor (Phymatodes testaceus) wordt regelmatig in stapels openhaardhout in tuinen aangetroffen.


Zoals de Nederlandse naam van deze boktorsoort reeds aangeeft, komen er van de veranderlijke boktor verschillende kleurvariëteiten voor. Meestal treft men exemplaren aan met geelbruine dekschilden, maar ook blauwzwarte dekschilden komen voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.