dinsdag 27 december 2016

Kerstroos giftig

Ook uit consulten van vergiftigingen-informatiecentra bleek nergens dat de kerstster ooit symptomen had veroorzaakt. De vermeende giftigheid kan wellicht zijn ontstaan vinden in de giftigheid van de kerstroos , die wel giftig is. België verward met de kerstroos (Helleborus niger).


De kerstroos (Helleborus niger) behoort tot het geslacht nieskrui waartoe ook de lenteroos (Helleborus oriëntalis) behoort. De kerstroos komt in het wild voor op de hellingen van de Oostelijke Noord- en Zuidalpen. De kerstroos werd beschouwd als zeer giftig door helleborine, een diglycoside dat bitter smaakt.

Na verloop van tijd worden die schutbladen echter groen of vallen ze af. Deze plant wordt vaak verkeerdelijk kerstroos genoemd. In tegenstelling tot de oorspronkelijke plant uit Mexico, zijn de planten die hier in potten gecultiveerd worden weinig giftig. Ze zijn gewoonlijk niet schadelijk voor hen zolang ze de giftige wortels niet eten. Vanwege hun toxische effect werden kerstrozen vroeger gebruikt als medicinale plant voor het behandelen van zenuwaandoeningen en geestesziekten.


Met name in landelijke . De verwisseling is onoplosbaar want in Belgie en Nederland wordt kerstroos voor beide planten gebruikt. Kerstroos is gevaarlijk giftig , kerstster totaal niet.

Ed Pennings, toxicoloog van de Gifwijzer. Is de Kerstster giftig ? In de Gifwijzer staat de Kerstster. De Kerstster is een kamerplant die behoort tot de familie van de wolfsmelkachtigen (Euphorbiaceae).


De plant is populair vanwege zijn helderrode of donkerrode schutbladen, maar er bestaan . De gatenplant (Monstera) is een zeer populaire kamerplant en ook giftig in blad en stengel. Toch blijven poes en hond meestal van deze plant af. Het gif is vergelijkbaar met de dieffenbachia.


De kerstster in de volksmond foutief de kerstroos genoem is ook giftig. Vorig jaar kreeg ik nog een telefoontje van een cliënt die dit . Hoe kun je hem verzorgen en overhouden? Informatie: De kerstroos is erg giftig voor uw hond.


Symptomen na inname zijn: hallucinaties,braken, ook kan de keel opzwellen en een nare verstikkingsdood veroorzaken. Algemene informatie: Het is dus belangrijk dat u als hondenbezitter afweet van de gevaren van sommige levensmiddelen . Mensen pas alsjeblieft op tijdens deze dagen rond de kerst. Je kent ze wel, die mooie kerststerren.


Rood van kleur, echt om al mee in de kerstsfeer te komen. Vergeet niet dat deze plant zeer giftig is voor je kat.

De kerstroos zou volgens de naam eigenlijk rond kerstmis moeten bloeien en doet dat ook, maar dan enkel binnenshuis, waar de temperatuur voldoende war. Bloemen en planten brengen altijd sfeer in huis. Het is een stuk natuur dat binnenskamers leeft en de natuurlijke habitat van de mens, de natuur, naar. HYACINTHOIDES (Wilde hyacint) : de knol is giftig. HYOSCYAMUS NIGER ( Bilzekruid) : heel de plant is giftig.


HYPERICUM PERFORATUM (Sint-Janskruid ) vooral bloemen en stengelbladeren. ILEX AQUIFOLIUM (Huist): de bessen zijn . De bloemen zijn vaak knikkend. Omdat de bladeren lang aanblijven en wat verkleuren, is ook de sierwaarde lang. De groeihoogte varieert van amper tot wel centimeter. Alle Helleborus-soorten zijn giftig , maar omdat niemand ze daadwerkelijk opeet, is er niets dat de aanplant in de weg staat.


Over het al dan niet giftig zijn van deze plant lopen de meningen sterk uiteen. Uit recent onderzoek is gebleken, dat het eten van de bladeren van de kerstster voor mensen en kinderen niet echt gevaarlijk is. Helaas is dit niet het geval bij onze katten. Is een kerstster een giftige kamerplant?


In het tijdschrift “De Huisarts” (zie literatuurlijst) lezen we dat “kerstster” niet hetzelfde is als “ kerstroos ”. Een kerstster (Euphorbia pulcherrima) is de sfeervolle plant die rond Kerstmis grote rode of lichtgroene bloemen draagt. We hebben vroeger allemaal geleerd dat dit een giftige. Alle plantendelen zijn zwak giftig. De zaden kunnen bij het oogsten jeuk veroorzaken en pijn in de vingers.


Ze bevatten hellebrine, dat plaatselijk huid- en slijmvliezen irriteert en helleborine, een giftig bestanddeel dat op het hart inwerkt zoals de digitaline uit vingerhoedskruid. Vergiftigingsverschijnselen met Helleborus .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.