maandag 25 september 2017

Erwten zaaien wanneer

Erwten telen is makkelijk. Lees alles over erwten telen in dit artikel. Vanaf februari tot en met april is de ideale teeltperiode om te starten met erwten.


Voor een goede oogstspreiding kan je . Onze voorkeur ligt duidelijk bij die laatste groep, maar er zijn mensen die toch ook de karakteristieke erwtensmaak van de bovenste soort in bepaalde gerechten lekker vinden.

Het is in ieder geval leuk en makkelijk wanneer je gaat zaaien : aan de zaden zie je wat je kunt verwachten in de smaak: hoe gekreukter de zaden, . We zien dus als eerste een steeltje uit de gond komen, dat daarna bladeren gaat. Zaaien in potjes of meteen in de vollegrond: vanaf midden februari kun je erwten voorzaaien in potjes, in de kas. Planten in de moestuin: Zodra de jonge erwtenplanten groot genoeg zijn (gemiddeld tot cm.).


Doperwten daarentegen pluk je wanneer de peul goed gevuld is en alle erwten binnenin volgroeit zijn. Wanneer zaaien en oogsten? Waar zaaien , buiten of binnen?


Je kunt doperwten al gelijk buiten zaaien , ze kunnen goed tegen vorst.

Teeltplan, wisselteelt - wanneer zaaien en planten in de groententuin. Eindelijk kunnen de allereerste groenten de grond in! Zaai radijzen, snijsla, rucola, spinazie en erwten.


Is het nog veel te koud . Hoge soorten moeten voorzien worden van steunmateriaal zoals rijshout of gaasdraad. Hou de percelen onkruidvrij en breng eventueel een mulchlaag rond de plantjes aan (grasmaaisel) Je hoeft erwten geen extra stikstofrijke . De oogst van de erwten valt relatief vroeg en de kolen kunnen profiteren van de stikstof. In de winter wordt er stalmest ondergespit en in het voorjaar compost toegevoegd. Oogst de planten die je als zaaddragers uitkoos, wanneer ze beginnen te vergelen en als de peulen verdroogd zijn. Mejuffrouw Heidi gaat voor het eerst dit seizoen erwten voorzaaien.


Ze gebruikt daarvoor haar papieren zaaibakjes maar of die groot genoeg zijn. Spring naar Zaai - en plantkalender doperwt - Doperwt, Zaaien onder glas, Zaaien vollegron Oogsten. Peul, Zaaien onder glas, Zaaien vollegron Oogsten. Het grote voordeel van peultjes is, dat wanneer je te laat bent met plukken en de peul niet meer op haar lekkerst is, je haar gewoon door kunt laten groeien tot de doperwten groot zijn.


Peultjes worden wel speciaal gekweekt: zoet, zonder draad en zonder vlies. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling van de veredelaar . Begin maart kan je nog lang niet alles zaaien.

Ik begin dus rustig aan: met een paar vakken veldsla, verschillende slasoorten, wintererwten en sugarsnaps en de eerste radijsjes. Voor het inzaaien van de nog lege bakken, gebruik ik de Makkelijke Moestuin app. Zelfs als je allang weet hoe je moet zaaien , . Heel wat vaasjes heb ik. Een moestuin zonder heerlijke verse doperwten kan niet.


Je kan al heel vroeg in het jaar doperwten zaaien voor een vroege oogst. Het is nu tijd om je erwten en labbonen zaden te bestellen. Omdat een aantasting door zwarte bonenluis vaak voorkomt moet voor een goede opbrengst tijdig gezaaid worden.


Naast een rij plant men vaak ook dille of . Geen serieuze ervaring mee, maar wel eens ergens iets over gelezen. Ik heb wel eens lang geleden een doperwt gezaaid in het najaar, het werd nog wel een plant en al met al gaf hij wel drie erwten ofzo. In Nederland worden droog te oogsten erwten verwerkt als veevoer en beperkt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.


Een deel van de erwten wordt geƫxporteer voornamelijk naar landen rond de Middellandse Zee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.