vrijdag 29 september 2017

Ratten ziektes overbrengen

De zwarte rat komt gelukkig bijna niet meer voor in Nederlan maar de bruine rat des temeer. Ziektes die ratten onder andere overbrengen zijn:. In ontwikkelde landen heeft de mens er niet veel last (meer) van, maar in ontwikkelingslanden is hij nog steeds één van de belangrijkste overbrengers van ziekten.


De pest komt amper meer voor . Bruine ratten tegen zwarte.

Niet alleen jij, maar ook je hond of kat kan door knaagdieren overgebrachte ziektes oplopen. Honden kunnen bijvoorbeeld ziek worden door besmet water te drinken, of erin te zwemmen. Katten kunnen ziek worden, doordat ze ratten en muizen vangen. Hantavirusinfectie is een besmettelijke ziekte. In Nederland kunnen de rosse woelmuis, wilde of tamme ratten en veldmuizen hantavirussen overbrengen op de mens.


Ratten bestrijden moet dus snel gebeuren. Muizen en ratten dragen ziektes over via hun urine en poep, maar ook een beet van één van de twee diersoorten kan ziektes overbrengen.

Het is volgens beide organisaties nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de stijging is, maar de zachte winter en warme zomer hebben waarschijnlijk een . Rattenbeetziekte manifesteert zich nadat een mens door een rat , fret of cavia is gebeten of in aanraking is geweest met speeksel of uitwerpselen van deze dieren. Vroeger kwam de aandoening vooral voor onder arme mensen. Zij leefden in vervallen huizen waar de ratten regelmatig langs kwamen.


Hoe gevaarlijk zijn ratten ? De GPM methode rekent met ze af. Die lieve tamme rat of muis kan de rattenbeetziekte hebben. Door te krassen op de huid of door te bijten, kan het de ziekte overbrengen aan mensen. De rattenbeetziekte is een acute en zeldzame infectieziekte en wordt ook wel eens rattenbeetkoorts genoemd.


De ziekte wordt overgebracht door knaagdieren zoals door . Leptospirose is een zeldzame infectie die veroorzaakt wordt door een besmetting met de Leptospira bacterie. Meestal treden besmettingen op na een contact met ratten of met door ratten besmet water. De GGD Amsterdam doet onderzoek naar zwarte en bruine ratten in de stad. De GGD wil weten hoe groot het risico is dat de knaagdieren ziektes op de inwoners van de stad overbrengen.


Bijna alle zoogdieren kunnen de verantwoordelijke bacteriën, zogenaamde leptospiren, bij zich dragen en overbrengen , maar de rat vormt het grootste probleem.

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle bruine ratten in Nederland de ziekte van Weil bij zich draagt. De leptospiren komen via de . De rat lijkt bezig aan een opmars in Nederland. Het aantal meldingen van rattenoverlast in Nederlandse gemeenten is nog nooit zo hoog geweest. Bovendien is de ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte overgebracht door de bruine rat , terug van weggeweest.


In een jaar tijd is het aantal . De GGD onderzoekt hoe groot het risico is dat ratten ziekten overbrengen. In Amsterdam heb je ruwweg twee soorten: de bruine en de zwarte. De zwarte, bekend van verspreiding van de pest, is lastiger te bestrijden en zit hoger in gebouwen”, zegt de GGD-woordvoerster.


Maar de pest komt niet meer . Het wordt wel een erg breed en lang verhaal om bij elk plaagdier de juiste ziekteverwekker (s) op te noemen. Je leest wel eens dat wilde ratten en muizen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en andere huisdieren vanwege de ziekten die ze over kunnen. Volgens mij zijn ratten of muizen echt niet gevaarlijker dan andere huisdieren wat betreft het overbrengen of veroorzaken van ziektes. Wacht niet te lang met het inroepen van hulp want ratten planten zich razendsnel voort! Zowel de zwarte als de bruine rat kunnen ziektes overbrengen.


Dit gebeurt via hun speeksel, urine en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.