woensdag 30 maart 2016

Coniferen ziekte

In deze klus vind je een beschrijving van de meest voorkomende plagen bij coniferen. De drie meest voorkomende ziekten zijn: cipressenkanker, Kabatina kanker en botryosphaeria kanker. In natte tuinen komt vaak wortelrot voor, wat ook een oorzaak voor het afsterven kan zijn.


Bovendien kunnen coniferen ook dorre plekken vertonen na een te drastische snoei. Een korte omschrijving van .

Coniferenhaag met bruine plekken. Wat is de oorzaak van bruine vlekken op een coniferenhaag. En wat kun je ertegen doen. Er zijn een aantal verklaringen. Typerend voor deze ziekte is dat de coniferen meestal van boven naar onderen afsterven (bruin worden).


Algemeen beginnen de coniferen soms ook volledig vaal tot geel te verkleuren omdat de sapstroom van de twijgen wordt afgesneden (zie foto 2). Dit ziekte beeld lijkt echter ook zeer sterk op wortelrot. Als de schade pleksgewijs begint met het vergelen en later afsterven van de twijgen dan betreft het een aantasting door takluizen.

Takluizen kunnen conifeerhagen langzaam maar zeker zeer zwaar beschadigen. Het beestje is moeilijk waar te nemen . Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Planten die langer nat blijven staan (gesloten tuinen, onder bomen, haagvormen ) . Op deze manier kan je door een . Steeds meer coniferen in Zeeland leiden aan een geheimzinnige ziekte. Taksterfte vormt al jaren een probleem in de teelt van coniferen.


In de massacultuur van opgaande coniferen zijn cultivars van Thuja plicata en. De ziekte is zeker van invloed op de teelt. Bepaalde cultivars worden daarom niet meer gekweekt.


Op basis van literatuur en praktijkervaringen van DLV Plant is het volgende . Deze insecten zijn vooral bekend als dé oorzaak van zware sterfte bij coniferen en leylandii-hagen. Ze zijn ongeveer mm groot, hebben een bruine. Controleer de wortels van de haag om uit te sluiten of het om deze ziekte gaat of niet.


Wortels die bij het doorsnijden paars-bruin gekleurd zijn en . Ook takluizen veroorzaken bruinverkleuring bij coniferen en leylandii.

Ze scheiden het overschot aan . Een van de ziekten is honingzwam dat via de wortels de plant binnenkomen. De honingzwam zorgt voor bruine plekken op de plant. Door het gebruik van Vital van Ecostyle krijgt de plant . Kleine mijten, die vooral aan de onderzijde van de bladeren zuigen. Gevolg: bladeren drogen uit en vallen af.


Vooral bij droog en warm weer zijn spinseldraadjes zichtbaar. Katabina juniperi (thujae): Ook deze schimmel overwintert in plantenweefsel. In het voorjaar dringt de schimmel via wonden en beschadigingen de planten binnen. De grens tussen gezond en ziek weefsel is zichtbaar bij aansnijden.


Op afgestorven plantendelen vormen zich zwarte vruchtlichamen. Steeds vaker zien we coniferenhagen waarin op vrij korte termijn grote bruine plekken ontstaan. De takken zijn droog en afgestorven. Het kan soms een ware ravage zijn.


De oorzaak is te vinden in de aanwezigheid van takluizen, Cinara spp. De periode waarin deze takluizen . Kenmerkend is dat het vaak oudere hagen zijn. Leer hoe jij je bomen of planten kunt snoeien op de juiste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.