Rode Lijsten zijn lijsten waarop per land de in hun voortbestaan bedreigde dier-, planten- en schimmelsoorten (paddenstoelen en korstmossen) staan. Op de Rode Lijsten staan, naast de bedreigde soorten , beschermingsmaatregelen om deze soorten weer in aantal te laten toenemen. De lijst wordt onderhouden door de IUCN en jaarlijks opnieuw geëvalueerd. Dit is de Rode Lijst van zoogdieren in Vlaanderen.
Een Rode lijst is een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. De lijsten worden periodiek vastgesteld door de Minister van Economische Zaken.
De Minister bevordert onderzoek en werkzaamheden nodig voor . Rode Lijsten geven aan wat de kans op uitsterven is van een soort in een bepaalde regio. In het Soortenbesluit (Link is extern) wordt het INBO aangeduid als coördinator voor het opstellen en valideren van Rode Lijsten in Vlaanderen. De validatie gebeurt door na te gaan of er voldoende gegevens voorhanden waren om . De rode lijsten zijn opgesteld op basis van twee criteria:.
De Rode Lijst Indicator (RLI) brengt de verandering in het aantal Nederlandse soorten op de Rode Lijst en de mate van bedreiging van deze soorten in beeld. De RLI geeft gemiddelde waarden voor zeven soortgroepen weer, namelijk zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, dagvlinders, libellen en hogere planten. De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld.
Door te laten zien welke dier- en plantsoorten het meeste risico lopen op uitsterven moedigt de Rode Lijst aan tot actie om soorten te beschermen.
Vogelbescherming Nederland: bescherming van in het wild levende vogels, vogels kijken, meer vogels in uw tuin, vogelgids en deskundig advies optiek. Rode Lijst broedvogels Rode Lijsten van vogels zijn er in verschillende soorten en maten. De bekendste is de officiële Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Dat gebeurde in opdracht van het toenmalige . Met name door natuurontwikkeling en natuurbeheer zijn . Het betreft alleen Nederlandse broedvogels. Zomer- of wintergasten komen er niet op voor.
Hieronder wordt de gehele lijst getoond met er naast de . De website van de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is vernieuwd. Op de nieuwe site kunnen natuurliefhebbers gemakkelijk zoeken naar informatie over hun favoriete planten en dieren. Basisrapport Rode Lijst Amfibieën en Reptielen. De IUCN Regional Red List bestaat uit de volgende categorieën soorten : Endangered en 2. De overige soorten behoren tot Least Concern. Vandaag verscheen een nieuwe Rode Lijst van de wilde planten in Nederland.
De lijst is in tien jaar twintig soorten (twee procent) korter geworden. Om bepaalde vogelsoorten in Nederland een beschermde status te geven is de rode lijst opgesteld. Soorten worden op deze lijst geplaatst omdat de populatie in Nederland bijvoorbeeld sterk is afgenomen, of omdat de soort een internationale betekenis heeft.
Waarvoor dient de Rode Lijst ? Hoe wordt de Rode Lijst opgesteld?
De soorten worden bestudeerd en geëvalueerd aan de hand . Het maakt de keuzes mogelijk die nodig zijn bij het bepalen van beschermingsactiviteiten, het stellen van prioriteiten in het soortenbeleid en het plannen van beheer. De belangrijkste reden waarom veel soorten op een rode lijst komen is aantasting van specifiek leefgebied. Bedreigde soorten kunnen niet gered worden .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.