vrijdag 25 maart 2016

Wisselteelt moestuin schema

Een belangrijk thema in de moestuin dat de gemoederen nogal eens bezig houdt in moestuinland. Het belang van vruchtwisseling, zeker voor de hobbytuinder en biologisch tuinder, is al jaren bekend en bewezen. Maar voor alle mensen die er mee willen experimenteren of nieuw beginnen: wat is het en hoe werkt het?


De termen vruchtwisseling, wisselteelt , rotatie, teeltschema , … worden hier gebruikt voor een doordacht, in de tijd en ruimte doorschuivend systeem waarbij groenten elk jaar . Als je met succes groenten wilt kweken in je moestuin , kun je niet elk jaar dezelfde gewassen op dezelfde plaats zetten. Dat weet intussen iedereen wel.

De moestuin zelf kan om eenvoudig te werken ook het makkelijkst in percelen worden verdeeld. Op elk perceel wordt een gewas uit een bepaalde familie verbouwd en dit volgens een vooraf bepaald schema. Op die percelen volgt u dan een rotatieschema zodat een zelfde gewas in een periode van verschillende jaren.


Roulatieschema : e jaar kruisbloemigen. Dat betekent dat je de verschillende teelten afwisselt zodat er heel wat jaren overheen gaan vooraleer een gewas opnieuw op dezelfde plaats terechtkomt. Als we alle mogelijke ziektes van alle families in acht nemen, dan is een zesjarig schema het minimum, meer is nog beter. We verdelen dus de moestuin in zes gelijke . Met gewaswisseling bedoelen we dat we niet elk jaar hetzelfde gewas telen op dezelfde plek in de moestuin.


In de grootschalige landbouw word hier maar.

Een schema met vakken is eigenlijk een minimum om echt goed te kunnen profiteren van de bescherming tegen ziekten. Een volgende indeling is dan mogelijk: . Hoi iedereen,Ik heb een wisselteelt schema gemaakt mbv een website. Zo ben ik bezig een eigen moestuingids waar alleen informatie in . Er staat verder geen uitgebreide toelichting bij dit schema. Wel een heel hoofdstuk over wisselteelt , maar zo snel typ ik niet. Tussen vrucht (3) en aardappel (4) stond nog wortel.


Link werkte niet (meer?). Algemene informatie over het maken van een teeltplan en het toepassen van vruchtwisseling, twee basisprincipes bij biologisch moestuinieren. Wisselteelt : wissel van bed.


Nee, we moedigen je niet aan om aan partnerruil te doen. In de moestuinwereld krijg je het beste resultaat als je groente niet jaar na jaar op dezelfde plek laat groeien, maar de bedden wisselt oftewel wisselteelt toepast. Het jaar na jaar in hetzelfde bed dezelfde . Bij het combineren van gewassen willen natuurlijk dat onze planten in de moestuin een gunstige invloed op elkaar hebben.


Maar welke gewassen moet je nou wel en niet combineren? Bekijk de tips voor combinatieteelt via de onderstaande link. Ik ben bezig met het maken van een indeling van onze nieuwe tuin met een bijbehorend wisselteeltschema. Ik wil graag een wisselteelt met vakken doen, plus een vak voor aardbeien die drie jaar mogen staan (zie ook onze tuinindeling ). Nu wil ik graag een schema maken waarin de aardbeien jaar in .

Gevolgen van vruchtwisseling en monocultuur op de Swojec Experimental Farm van de Wroclaw University of Environmental and Life Sciences. Op de voorgrond wordt de Norfolk-vruchtwisseling toegepast in de gewasvolgorde aardappelen, haver, erwten, rogge. Op het veld in de achtergrond wordt al jaar een . Spring naar Ons roulatieschema voor wisselteelt - Wij gebruiken het volgende schema voor de roulatie van groenten in de zes vakken van onze moestuin. Klik op het plaatje voor een vergroting: yoastmark.


Vragen of opmerkingen over deze pagina? Laat hier uw bericht achter. Dit is mijn schema , ik heb maar plaats voor vijf perken en één perk voor doorlevende gewassen.


Heb je meer plaats dan kan je ook nog een perk voor aardappelen voorzien, wat ik zeker ga doen als ik mijn moestuin verhuis want niks is zo lekker als nief pattatekes, toch? De aardappelen komen dan tussen .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.