woensdag 21 december 2016

Artisjok kweken

In Nederland zie je niet gauw een artisjok in een moestuin. Ze worden bij ons ook maar weinig gegeten, het is een beetje een onbekende, luxe groente, die meer in het middelandse-zee gebied thuis hoort. Toch kun je ook in Nederland prima artisjokken telen, en dat is een uitgelezen mogelijkheid om echt kennis te maken . Een verse artisjok is hier nauwelijks te verkrijgen.


Maar geen paniek, al is het een grote klus, je kunt altijd zelf artisjok kweken. De artisjok is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).

De Grieken en de Romeinen importeerden de plant uit Noord-Afrika. Oorspronkelijk komt de artisjok uit gebieden rond de Middellandse zee, niet voor niets wordt ze daar veel gegeten. In koel Nederland is de opbrengst een stuk kleiner dan in bijvoorbeeld het warme Italië. Artisjokken zijn pas in het tweede jaar te oogsten, maar de daaropvolgende jaren kan je artisjokken blijven oogsten van dezelfde plant door hem te verstekken.


Als planten uit zaden slechte resultaten opleveren, dan moet u met de wortelstekken van de beste planten opnieuw beginnen. Zaaien geeft wisselvallige resultaten. Wie doet mee, die moeilijke maar heerlijke Artisjok kweken ? Betreffende teelt en gebruik neemt de artisjok een bijzondere plaats in.

Strikt genomen behoort ze niet tot de overblijvende groenteplanten. Soms wordt de artisjok dan ook aangeplant in de sierteeltborder. Deze distelachtige plant voelt zich zowel in de border als in de groentetuin . Artisjok is één van die groenten die niet echt winterhard is.


Bretagne is dan ook de uitgelezen streek om deze groente te telen, koele zomers en zachte winters. Bron: Zuidelijke Land- en . Tijd om artisjokken te zaaien! Frederik toont hoe je gemakkelijk artisjokken zaait. Dit jaar maar weer eens wat groente voor gezaaid in huis waaronder artisjokken.


Allles gaat goed en hoe. Gebruik je graag frisse kruiden om je eten op smaak te brengen? Nu is het ideale moment om kruiden te kweken op je terras. Daarom zult u onder de zaailingen een sterke selectie moeten uitvoeren.


Planten met stekels op de bladeren worden verwijderd. Gelukkig hebben we in Nederland soms ook warme zomers zodat je artisjokken ook hier in je moestuin kunt kweken. Kweken kan op twee manieren.


De minimale temperatuur om te beginnen is 20ºC.

Zaai de zaadjes in diepe, losse en vochtige grond die je van te voren goed. Zelf ben ik voorstander van het kweken in potten of balkonbakken welke op een meter hoogte kunnen worden geplaatst, beter voor het lichaam en je zou de plant dan ook kunnen laten hangen wat ook weer erg . Superfood artisjok kweken. Het zijn de bloemknoppen van een distel, die voordat ze in bloei gaan geplukt moeten worden. Als de bloem in bloei is kun je hem namelijk niet meer eten.


Voedingswaarde artisjok. Renaissance, zoals de asperge dat was in het oude Rome. Niets dat we sindsdien hebben.


Oorspronkelijk is de artisjok uit de landen rond de middellandse zee afkomstig, maar het is ook mogelijk deze in eigen land te kweken. Het is in feite de bodem en de schutblaadjes van de bloem welke gegeten worden, de smaak lijkt op die van asperges.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.