woensdag 24 mei 2017

Blauwe knoop

Een veel gebruikt symbool van de verenigingen van drankbestrijders was een blauwe knoop. De blauwe knoop komt voor in de. Wie op oudejaarsnacht te diep in het glaasje heeft gekeken, belooft zichzelf op de eerste januari mogelijk “nooit meer een druppel alcohol te drinken”. Hij of zij wordt dan lid van de blauwe knoop.


Waar komt de uitdrukking van de blauwe knoop zijn vandaan? Het hoofdje heeft een vlak schotelvormig omwindsel van smalle blaadjes.

De zacht behaarde planten hebben tegenoverstaande bladeren aan de ronde stengel. Familie: Caprifoliaceae ( Kamperfoeliefamilie). Soort: Succisa pratensis. Naamgeving (Etymologie): Succisa betekent van onderen afgesneden en pratensis in weiden groeiend.


Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Van dat graslandtype is nauwelijks nog iets overgebleven. Daarnaast groeit de soort ook in . Blauwe knoop groeit in natte tot vochtige, voedselarme, zwak zure graslanden.


Om te voorkomen dat de dorpelingen de wortel van de blauwe knoop konden gebruiken om haar te genezen, beet de duivel een groot stuk van de wortel af.

De fraaie blauwe bloem van . Namen volgens publicatiePublicatie. Er zijn er met alleen mannelijke en andere met alleen vrouwelijke bloemetjes, de laatste zijn wat kleiner. Nederlands, Wetenschappelijk, Categorie, Subcategorie. Wat zou het mooi zijn om een eigen bier te brouwen”, was toen de gedachten.


Vrijwel daarna zijn we gestart als hobbybrouwerij. Er komen echter ook gele exemplaren voor en soms zelfs geelachtig witte of roodachtige. Brouwerij de Blauwe Knoop on RateBeer. Het bijzondere omwindsel (buitenkelk) is ruw behaard en heeft vier eironde stekelpuntige tanden. In Frieslan Twente en Noord-Limburg is de naam blauwe knoop in gebruik, in de Graafschap Zutphen heet zij trommelstok.


Ook wordt de naam duivelsbeet gebruikt, die in verband staat met den afgeknotten wortelstok, die door den duivel zou zijn afgebeten, omdat deze boos was, dat de wortel de eigenschap bezat, . SynonieScabiosa succisa. Kleur bloelicht rozeblauw. Bloei: augustus - september.


Zeer goed winterharde vaste plant (HP) Zaaien: Gecontroleerd zaaien: Half januari bij kamertemperatuur zaaien, na twee weken bakje overbrengen naar koude omgeving. Meestal begint de bloei eind juli en gaat door tot september, oktober afhankelijk van het weer. Het is een uitstekende nectarplant voor vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen. De plant komt voor in schrale (blauwgraslanden) graslanden, heidevelden op natte tot vochtige .

Deze blijvende plant groeit in het moeras en in nat graslan en ook in het bos komt de blauwe knoop wel voor. Hij is verbreid in heel Europa. In de lente vormt de plant een matje van glanzende, langwerpige bladeren. In de zomer schieten de stengels waaraan de bloemen komen op. Het Cultureel Woordenboek houdt je algemene ontwikkeling op peil ~ Idioom - blauwe knoop.


Zij houdt van de volle zon en van een natte, enigszins voedselarme bodem. De soort is te vinden in onder meer schrale graslanden, veenmoerassen en . Langs de oevers van de Nieuwkoopse Plassen zijn de eerste blauwe knopen in bloei te zien. Deze zeldzame plant kwam vroeger veel voor in Zuid-Holland. Tegenwoordig is de bloem alleen nog terug te vinden in enkele natuurgebieden.


De ronde, blauwe bloemtrosjes verbaast jaarlijks iedere bezoeker van de Priona tuinen! Deze inheemse meerjarige plant is ideaal voor de siertuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.