maandag 29 mei 2017

Is een spin een insect

Nochtans zijn er heel wat verschillen waar te nemen. Zo hebben spinnen bijvoorbeeld vier paar looppoten en geen drie paar zoals insecten. Een spin is geen insect omdat het poten heeft.


Mijn vraag is dus, wat is een spin dan wel? Deze gelede en sterk beweeglijke aanhangsels hebben een soortgelijke tastzintuiglijke functie, vergelijkbaar met de antennen van insecten. Dat doen ze met de spinragdraden die ze zelf maken.

Niet iedereen is weg van spinnen en hoewel ze veel lijken op een insecten vallen de spinnen niet onder de insecten. Veel mensen denken dat een spin een insect is, maar dat is niet het geval. Het belangrijkste verschil is dat een spin acht poten heeft en een insect zes.


Insecten hebben ook vaak vleugels. Ze hebben wél specifieke monddele die omgevormd zijn tot bijtstructuren, maar deze lijken helemaal niet op tanden. Ente tanden komen voor bij gewervelden zoals vissen, reptielen, amphibieën en zoogdieren.


Bij insecten wordt de plaats ingeruimd voor twee groepen van spieren. Springspinnen hebben ook geen verdikte achterpoten zoals sprinkhanen want de .

Verschillen met insecten : Spinachtigen hebben nooit vleugels, insecten meestal wel. We kennen inmiddels ruim 40. Het grootste verschil tussen insecten en spinnen , is zonder twijfel het aantal poten. Het lichaam van gewone spinnen bestaat uit twee delen, kopborstuk en achterlijf. Ook hebben spinnen twee lichaamsdelen en insecten in.


Een paar opvallende verschillen toont aan dat het hier om een ander beestje gaat. Een zeer opvallend kenmerk is dat een spin acht poten heeft terwijl een insect maar zes poten bezit. De ogen zijn ook verschillend. In de herfst zie je ze opeens overal tevoorschijn komen, in de ochtend zijn de webben vaak goed zichtbaar door de dauwdruppeltjes: prachtig!


Geen insect poten heeft een spin. Aanvankelijk dacht ik dat dit dan waterspinnen moesten zijn, maar mijn collega Ed is een spinnenliefhebber. Hij heeft mij er van overtuigd dat het wolfspinnen zijn. Evenals de schaatsenrijders profiteren wolfspinnen ervan dat ze op het water kunnen lopen. Andere insecten die in het water vallen, zijn vaak hulpeloos en een . Als ik een spin , kever of ander insect vang op mijn kamer, dan gooi ik hem altijd het raam uit de tuin in.


Het is niet altijd correct dat ze zich naar binnen begeven om de kou te ontvluchten. Een doodgewone spin in huis is helemaal niet slecht, ze voeden zich met vervelende insecten die wij liever niet in huis hebben en voorkomen zo een ongedierteplaag.

Hij doodt hem met zijn gif. Ze lijken dan wel op insecten , maar er zijn er veel verschillen tussen spinnen en insecten. Een insect heeft vleugels en een spin heeft die niet. Welke grote verschillen zijn er tussen insecten en spinnen als.


Springstaartjes, takluizen, mijten en spinnen. Volgens boswachter Arjan Postma zitten er duizenden kleine beestjes in de kerstbomen die we de komende dagen massaal in huis halen. Spinnen zijn gewoon spinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.