dinsdag 27 september 2016

Grasmaaien winter

Een goed onderhouden gazon is sterk en bestand tegen de winter. Net voor de winter dient het gazon vrijgemaakt te worden van maaigoed en bladeren, anders begint het gras door de hoge vochtigheid te rotten. Wat velen niet weten is dat een grasmaaier uiterst geschikt is voor het opzuigen van herfstbladeren. Precies weten welk onderhoud u wanneer op uw gazon doet?


Bekijk onze handige gazon kalender.

Ik heb dit jaar voor het eerst weer eens een klein grasveldje in mijn tuintje. Weet alleen niet meer tot wanneer ik het gras nog kan maaien voor de winter. En hoe kan ik zorgen dat het zo goed mogelijk de winter door komt? Hoe krijg je het voor elkaar om dat perfecte gazon te creëren?


Hieronder volgt een duidelijke uitleg. Echt koud kunnen we het nog niet noemen. Uiteraard heeft u de messen van de grasmaaier in de winter laten slijpen waardoor er direct na het maaien een fraai maaibeeld ontstaat.

De eerste keer dat u het gras maait dient u de messen wat hoger af te stellen dan dat u gewend bent. Maaien doe je het beste bij droog weer. Bij nat weer vormt het gras grote plakkaten die de grasmachine kunnen verstoppen. Ook wordt het gras minder mooi afgesneden bij . Moet je ook de grasmaaier aanpakken? Je machine kan best een onderhoud gebruiken.


Je laat best het mes slijpen. Een botte maaier scheurt het gras af in plaats van het te snijden. Grasmaaien winter , moet dat? Dit wordt bepaald door de temperatuur. Warentuin geeft tips over het verzorgen van uw gazon in de wintermaanden.


Tot eind september moet je het gras nog regelmatig blijven maaien. Daarna groeit het minder snel en hoef je minder vaak te maaien. Stel de grasmaaier ook wat hoger af. Te kortgeknipt gras zal de winter minder goed doorkomen.


Verwijder gazonvilt van het gazon.

Voor de maaibeurten daarna kun je de maaier langzaam laten zakken tot de gewenste hoogte. Bij droog weer is het verstandig het gras wat langer te laten om uitdrogen te voorkomen. Begin van ze zomer een mooi gazon laten leggen (tuin op t oosten) welke zó goed gemest was dat ik van de zomer dikwijls 2x per week moest maaien omdat de grasmaaier anders telkens vastliep.


In november de tuin winterklaar gemaakt, keurig dagelijks het bladerdek verwijderd en midden november . Nuttige onderhoudstips om uw gras of gazon winterklaar te maken. Zo komt uw gazon goed de winter door en maakt het volgend voorjaar een goede start. Jawel, ook in de winter kan het gras gemaaid worden! Een enkele maaibeurt in de winter laat je gras er zelfs gezonder uitzien.


Als de temperatuur een beetje oploopt kan het gras beginnen groeien. Zet je grasmaaier op de hoogste stand om niet te kort te maaien. Maai ook niet als het gras erg nat is of bevroren. Bij het hanteren van een gazonmaaier met rol is dit uiteraard een must, een schuin voetbalveld - effect is uit den boze!


Probeer in ieder geval de maairichting regelmatig af te wisselen zo blijft het oppervlak mooi vlak en heb je een betere controle op onkruiden en ongewenste grassoorten. In het laatste geval doe je er goed aan het gras te beschermen tegen uitdroging en rij je het . Bij het grasmaaien komen al genoeg elementen kijken waar u wellicht niet direct bij hebt stilgestaan. Bij het onderhoud van uw gazon is het niet aan te raden in het wilde weg het gras te maaien.


Zo dient rekening gehouden te worden met het seizoen. Hoe vaak moet het gazon gemaaid worden in de winter ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.