donderdag 29 september 2016

Natuurazijn onkruid

Heel wat tuiniers gaan nu op zoek naar een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden en komen zo terecht bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Maar azijn of zout inzetten tegen onkruid is geen goed idee”, zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. Het is schadelijk voor de natuur.


Vaak wordt er geadviseerd om beschermende kleding te dragen, niet in te ademen en contact met huid en ogen te voorkomen. Azijn heeft echter grote nadelen. Daarnaast is het belangrijk voorzichtig te zijn rondom kinderen en huisdieren .

Maar ook azijn doodt zelden de wortel, waardoor het onkruid snel weer de kop zal opsteken. Bovendien is natuurazijn niet zo natuurvriendelijk als de naam doet . Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpa giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle . Organisch tuinieren zit al een tijdje in de lift dus misschien is het wel opportuun om eens wat eigen bereidingen uit te proberen op het gebied van onkruidbestrijding. Producten zoals azijn , kokend water, zout en andere éénvoudige ingrediënten kunnen verschillende onkruidproblemen aan en zijn bovendien zeer . Ook zie je steeds vaker branders om onkruid te bestrijden.


Veel leuker, interessanter en vaak duurzamer vind ik eigenlijk de oude volkswijsheden.

Zo hoorde ik laatst dat je bijvoorbeeld onkruid op verhardingen kunt aanpakken door de planten bij droog weer direct met schoonmaakazijn te besproeien. Daarom wordt onkruid bestreden met hete lucht. Dat is een effectieve manier.


Op een aantal plekken zijn echter ook mossen aanwezig. Bijvoorbeeld in de Stadhuispassage tussen het appartementencomplex La Cour. Giet kokend heet water op het onkruid , volgende dag is het geel en makkelijk te verwijderen. Gewoon puur in een (opvallende) plantenspuit (waar je met dikke stift AZIJN op schrijft). Het gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.


Middelen als azijn , zout en chloor kunnen ongewenste effecten hebben. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucjes om het onkruid zonder veel moeite weg te krijgen. Eén enkele zullen de pyromanen onder ons zeker graag lezen! Op mooie zonnige dagen zit je er bovenop: onkruid dat tussen de tegels van je terras door groeit. Onkruid voor en na azijn behandeling.


Er zijn speciale middelen verkrijgbaar tegen bepaald soort onkruid in je weiland. Meestal kan je paard of pony na een week alweer in de wei. Je kunt je het beste laten voorlichten daar over.


Je bent dan wel duurder uit dan azijn natuurlijk. Maar volgens mij gaat van azijn het gras ook dood toch? Bodembedekkers kunnen zowel levende planten zijn als bijvoorbeeld houtsnippers.

Is bestrijding noodzakelijk, kies dan altijd voor een middel op basis van vetzuren. Dit belast het milieu het minst. Zout en azijn helpen ook tegen onkruid.


Houd er echter wel rekening . Giet liter azijn in een tuingieter en vul dit aan met liter kraanwater. Besproei de plaatsen in de tuin, bijvoorbeeld de tegels, waar je geen onkruid meer wil hebben. Dit werkt het beste als zonnig, droog weer wordt voorspel liefst een aantal dagen op rij. Het onkruid verdort in snel .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.