donderdag 29 september 2016

Perenroest bestrijden

Perenroest is een steeds vaker voorkomende schimmelziekte bij perenbomen. Deze ziekte kan de groei van een perenboom sterk vertragen, en de boom zal ook minder vruchten geven. De perenroest is een oude gast in Nederlan toch kwam hij de laatste tijd niet vaak meer voor omdat . In de professionele fruitteelt wordt echter zelden nog perenroest waargenomen.


Dit komt vooral door de bestrijding van de waardplant voor perenroest (=jeneverbes). Zonder jeneverbessen kan deze schimmel immers niet overleven.

In het voorjaar waaien . Eind september zien veel mensen roestvlekken op bladeren van perenbomen verschijnen. Dit is perenroest , een schimmel. Het is mogelijk dat er op het blad van je perenbomen oranjegele tot oranjerode vlekken verschijnen die steeds roder worden en waarnaast later ook zwarte stippen zichtbaar worden. Dit zijn sporen van de perenroestschimmel (Gymnosporangium sabinea). Mijn perenboompje krijgt ieder jaar weer last van perenroest.


De waardplanten waar op de schimmels overwinteren staan ergens bij de buren en die verwijderen is geen optie. Er blijft dus alleen chemische bestrijding cq voorkomen over.

Tot nu toe lukte me dat heel aardig m. Welke bladziekte perenboom? De beste bestrijding zou zijn om alle aangetaste jeneverbesbomen in de wijde omgeving van perenbomen te verwijderen. Chemische bestrijding bij de peer is niet altijd mogelijk, omdat hoogstambomen te hoog zijn om ze goed te kunnen bespuiten.


De parasitaire aandoening is bij de jeneverbesboom niet te bestrijden , verwijderen van de jeneverbesboom is de enige oplossing en zeer effectief, probleem is meestal waar staat de boosdoener. Wil men een speurtocht ondernemen dan kan dit het beste in het late voorjaar plaats vinden wanneer bij vochtig regenachtig . Als groot liefhebber van stoofperen heb ik rond deze tijd van het jaar nog wel eens last van perenroest. Aan de onderkant van de . Dat is, gezien de populariteit van Jeneverbes in tuinen, ondoenlijk.


Aangetaste jeneverbesstruiken . Verder zijn er een groot aantal exoten onder, waaronder de jeneverbes- Peren roest Gedurende de lente zijn op de algemene, gekweekte jeneverbessen regelmatig merkwaardige geleiachtige uitgroeisels te vinden. Peer-jeneverbesroest is met gewasbeschermingsmiddelen te bestrijden. Spring naar Bestrijding - Bestrijding is moeilijk omdat er twee planten een rol in spelen.


Het verwijderen van de Juniperusachtigen in buurt is radicaal tegen de perenroest maar niet reëel omdat de verspreiding van de perenroest een halve kilometer kan zijn en niet alle Juniperusachtigen in eigendom zijn. In de winter spuiten met een koperoplossing is een mogelijkheid om schimmels te bestrijden. Takhout dat in de boomgaard blijft liggen.


Ook uitkijken met je andere jeneverbessen aangezien het besmettelijk is.

Bij lichte aantasting zal bestrijding niet nodig zijn. In Nederland komt de ziekte de laatste jaren weer vaker voor en vreemd genoeg ook op percelen waar geen jeneverbesstruiken in de omgeving staan. Op jenverbes ontstaan uitstulpingen op de takken. Voornamelijk op mijn passe crassane. Ik vermoed dat het perenroest is.


Daarover lees ik dat het niet veel kwaad kan, maar langs de andere kant, kan dit ook geen goed doen aan de plant volgens mij. Zijn er mensen die dit met succes hebben kunnen bestrijden ? In dit geval Juniperus sparren. De manier van bestrijden op deze link lijkt mij wel een goede.


Het komt overeen met wat Lizet schrijft. Vooral het verhaal over de jeneverbesbomen is interessant. Als je op perenroest en gewasbescherming zoekt krijg je meerdere gewasbeschermingsmiddelen met een werking tegen perenroest. Plantenziekten en plagen. Herbesmetting van perenroest is te voorkomen door Juniperus coniferen op te ruimen.


Er zijn voor de perenroest twee vormen van bestrijding. Een zeer effectieve blijvende vorm van bestrijding , en een oneffectieve tijdelijke vorm van bestrijding. Natuurlijk is het logisch om de eerste bestrijding toe te passen.


Peren roest heeft, om te overleven in de winter, de Jeneverbes ( Juniperus ) nodig. De Juniperus verwijderen, dit is de drager van de ziekte. Als het niet te veel voorkomt op uw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.