donderdag 22 september 2016

Aardbeien verplanten

Over het planttijdstip van aardbeiplanten bestaat soms wat onduidelijkheid. In principe zijn er tijdstippen van planten : in augustus met verse planten of in het voorjaar met de zogenaamde gekoelde planten. In augustus planten of in maart? En dat er nu ook de mogelijkheid bestaat om in het voorjaar te planten. Maar wat is nu het beste?


Dit zijn de keuzemogelijkheden.

Aardbeien planten in augustus. Mij is bekend dat maart en augustus de maanden zijn waarin je aardbeien het beste zou kunnen verplanten. Nadat je de bodem verbeterd hebt, plant je ze weer en gaat . In dit geval zou ik wachten tot maart. Het tweede en het derde jaar is de oogst het grootst. De jaren daarna wordt het weer steeds minder.


Zorg daarom altijd voor jonge nieuw aardbeiplanten. Je kunt dat doen door ze te zaaien, maar makkelijker is het om stekken te nemen van de planten die je al hebt. Alles over het kweken van aardbeien.

Heb je al aardbeien staan, dan kun je die ook zelf stekken. MIjn vragen zijn nu:1) Wanneer plant ik deze het best (welke maand)2) Waar koop ik het beste plantjes3) Kan ik nu (eind februari) al iets doen aan de voorbereiding? Er zijn “hoofdsoorten”: eenmaaldragende rassen.


Hallo, Ik heb aan de muur van de buurman rijen aardbeienplanten staan met een lengte van ca. Nu moet de buurman de muur gaan vervangen in november of december en de oude muur moet naar mijn kant worden afgebroken met ook nog eens een fundering. Ik moet de aardbeien dus . Doordragers, eenmalig dragende rassen, zaai- aardbeien , bosaardbeien. De gewone aardbeien zijn onder te verdelen in doordragende rassen die het hele seizoen door vruchtstengels maken, . In deze tip wordt beschreven hoe aardbei -uitlopers die in bloempotten zonder bodem worden “geplant”, uitgroeien tot grote planten , elk met een flinke wortelkluit.


Veel tuinders zetten uitlopers van aardbeienlanten eerst in bloempotjes. Als de plantjes in de potjes goed beworteld zijn, wordt de uitloper van . Doen ze dat zo: Hoe groeien aardbeien ? Het Klokhuis - Duration: 3:00. Je kan aardbeiplanten door middel van de uitlopers vermeerderen, maar je kan ze er ook meer. Een aardbei is een vaste plant maar ze dragen het beste in de eerste jaar.


Daarna vervang je ze beter door nieuwe planten. Uitlopers van aardbeien zijn lange, dunne, groene stengels, die ontstaan vanuit het hart van de plant. Je ziet meteen wat de uitlopers zijn: het lijkt alsof de stengels niet bij de planten horen.

Ze zijn wat lichter groen van kleur dan de rest van de plant. Eigenlijk zijn de uitlopers de aardbeitjes van de toekomst, het is de manier . Zelf aardbeien verbouwen is heel eenvoudig en je hebt er beslist geen weiland voor nodig. Je kunt al op een balkon in een bak aardbeien planten en eten. Als je aardbeien gaat planten is het belangrijk om dit verschil te kennen.


Zomerbloeiers (soort Elsanta) geven in een korte periode veel aardbeien. Je plant de plantjes eind juli-half augustus of in maart-april en hebt vruchten in juni of juli. Frisse aardbeien met poedersuiker zijn een heerlijke zomerse snack. Plukverse aardbeien zijn het lekkerst, vooral als ze uit je eigen tuin komen. Uit Noord-Amerika werden in de zeventiende en achttiende eeuw groot- vruchtige soorten meegebracht en daaruit zijn onze huidige aardbeien gekweekt.


Tegenwoordig worden de planten altijd door middel van de uitlopers vermeerderd. Dit brengt met zich mee dat bij het uitkiezen van de jonge planten voor de nieuwe . Vrij vroege, zeer aangenaam smakende aardbei met grote tot zéér grote, sterk glanzende vruchten. Sterk bestand tegen meeldauw.


Stevige rechtopstaande bloemstengels die boven het gewas uitkomen en hierdoor merkelijk minder vatbaar zijn voor vruchtrot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.