dinsdag 27 september 2016

Meeltor in huis

Schieten ze allemaal weg in donkere ruimtes, naden en kieren als je het licht hebt aangedaan? Dan is de kans groot dat je meeltorren in huis hebt. De meeltor komt tegenwoordig over de hele wereld voor, en de mens heeft daar een grote rol bij gespeeld.


Ze leven vooral op donkere en koele plekken, vaak in voedselvoorraden zoals graan, die ze dan bevuilen. De kever kan ook voorkomen in huis en zo grote voorraden voedsel bederven, vooral als larve ( meelworm).

De meeltor is minder bekend dan de larve (meelworm) maar is toch een veel voorkomende voorraadaantaster. Ze kunnen schade verrichten aan onze voedselvoorraad. Alleen in slecht gecontroleerde, langdurig opgeslagen voorraden kunnen zij door verontreiniging en vraat schade veroorzaken.


Wanneer meeltorren in een woning worden aangetroffen zijn zij vrijwel altijd afkomstig uit vogelnesten, ze worden door vogels meegenomen naar het nest waarna ze via het dak in huis komen. In huis zullen mensen veel vaker geconfronteerd worden met de larven van deze keversoort. Meelwormen kun je namelijk in pakken voedselwaren tegenkomen waar zij zich mee voeden totdat ze de volwassen gedaante hebben bereikt.


Wanneer je meeltorren in huis ziet moet je wel op je hoede zijn.

De meeltorren die men nu ziet zijn in de meeste gevallen afkomstig uit vogelnesten. Ze vliegen op warme zomeravonden rond en kunnen zo, aangetrokken door het licht, huizen door de openstaande ramen binnen komen. Hoewel meeltorren maar kleine insecten zijn, kunnen ze toch voor heel wat overlast zorgen. De meeltor nuttigt veel voedsel van plantaardige, eventueel ook dierlijke oorsprong, zoals brood en vaste meelspijzen. Vanuit daar kunnen deze insecten eventueel gemakkelijk via het dak in huis komen.


Geen goede pr van die vogels om kevers het huis in te sturen. De volgende morgen vind ik nog een meeltor. Er is ook een witte meeltorrenpop. Beide liggen in de woonkamer, beneden. Uit nesten onder de dakpannen?


Na verloop van eenige weeken, koomt de Meeltor daar uit te voorschijn, zijnde in den beginne geel, dog word wel haast zwartagtig bruin, met den kop en het borstschild glanzig, en de dekschilden dof van koleur, de lengte is ruim een half duim. Deeze Insekten paaren zeer schielijk, en leggen geelagtige eijeren. Dit lijkt mij iig geen meeltor. Meeltorren vind je over de hele wereld en vooral op donkere en koele plekken. Als hij in je huis terecht komt, kan hij voedsel bederven.


Ze leggen tot 2eitjes in enkele maanden tijd vaak onder stenen of houtblokken.

Ze zijn wit en kleverig zodat ze overal aan blijven plakken en worden tot . Maar ze worden niet begraven. Zo beu dat ik er zelfs géén grapjes over kan verdragen: JA het is bij ons proper, JA wij kuisen, NEE het zijn geen kakkerlakken, JA ik mep ze dood en verwijder zo professioneel (Lees: WC! ),. Yep, dat worden wél grapjes. Wij hebben (nu eigenlijk al een tijdje) last . Deeze, die ongevleugeld is, met stompe dekschilden, en daar op steekelige streepen, hoort in Spanjen te huis. Het is bij vele mensen niet beken maar meelwormen zijn geen volwassen dieren, maar de larven van de meeltor.


Een maand ofzo geleden ben ik begonnen met het kweken van meelwormen. Een paar weken geleden zijn de eerste meelwormen veranderd in poppen, en een paar dagen geleden waren . Tenebrio alterglaberrimus, thorace orbiculato, capitis clij-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.