donderdag 22 september 2016

Rode boktor in brandhout

In dit artikel lichten we de leefwijze en de schadelijkheid van de rode boktor toe. Daarnaast leest u over het bestrijden van dit ongedierte en hoe wij u daarbij van dienst kunnen zijn. Vaak gaat het dan om boktorren waarvan de volwassen geworden larven als kever het hout uit kruipen.


Het vrouwtje van deze soort heeft helder rode dekschilden, het mannetje geelbruine. Sommige soorten leven van het hout zelf. De meest bekende zijn de verschillende boktorren en de .

Regelmatig gaat het om boktorren waarvan de larven in openhaardhout leven. De larven van de meeste boktorren leven in dood hout. Wat is het voor hout soort,als het eiken is kan er inderdaad boktor inzitten ,dat is een rode tor.


Phymatodes testaceus) en de gewone smalboktor (Stictoleptura rubra) waarvan de mannetjes bruingele en de vrouwtjes helderrode dekschilden hebben. Maar het is een nathout boorder,en kan geen kwaad in je huis of schuur aanrichten,of het hout moet daar ook nat zijn. In essen hout zit wel houtworm ,die maakt wel kleine gaatjes ,weet niet of die binnen kwaad . Deze rode kevers komen uit hout en worden af en toe in huis aangetroffen wanneer hout voor de kachel of open haard binnen wordt opgeslagen. De naam veranderlijke boktor heeft het insect te danken aan hun kleur, die kan variëren van roo geel, bruin tot bijna .

Vandaag zal ik een opvallende rode kever in de tuin lopen, en net ontdekte ik er weer een. Ik heb hem gevangen en het blijkt de rode boktor te zijn. Nou hoor je de laatste tijd veel over boktorren in het nieuws, maar is de roodkleurige ook schadelijk? Nu ik weer aan het stoken ben geslagen ben ik tot mijn schrik tot de ontdekking gekomen dat er in mijn openhaard hout een witte larf zich onder de schors zich een weg vreet door het hout en veel verpulverd hout achterlaat.


Je hoort het zelfs in het hout. Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. De veranderlijke boktor , ook wel brandhout boktor genoemd Phymatodes testaceus kom je ook vaak tegen op het brandhout. Deze boktor lijkt op de kevers van de . We hebben een paar kuub brandhout buiten opgeslagen liggen en nu met de eerste dagen met temperaturen vliegen en kruipen er. Verschillende soorten boktorren.


Boktorren hebben onder consumenten niet zo´n goede naam. Ze tasten door hun voorliefde voor hout binnen- en buitenshuis veel houten voorwerpen aan. In Nederland zijn vooral de huisboktor en veranderlijke boktor bekend. Wanneer u constateert dat u boktor in huis . Hoewel veel consumenten bij houtwormen aan een worm denken, is de houtworm in werkelijkheid een kever.


De officiële benaming van de. Familie Rode smalbok vrouw. Boktor in het hout kun je snel goed verhelpen.

Onlangs was ik weer bij een woning en je kunt zelf veel doen om de boktor te herkennen en te bestrijden. De huisboktor heeft zich gedurende de laatste decennia in ons land ontwikkeld tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten. Gewoon een boktor (achtige) maakt ovale uitvlieg gaten. Als het warm wordt vliegt het uit.


Denk dat de enige natuurlijke vijanden een soort van sluipwespen zijn. Naast de huisboktor herkennen we met regelmaat de rode smalboktor, de kleine wespenboktor, de zogenoemde veranderlijke boktor en de sparrenboktor. Het is echter de huisboktor die de grootste bedreiger vormt voor hout in woningen en gebouwen.


Daarom is het zaak de aanwezigheid van boktor in een zo vroeg . Meestal beperken de insecten uit deze groep zich tot het spinthout (het lichtgekleurde hout dat zit rondom de donkerder kern – het kernhout – van de boomstam). Maar enkele insectensoorten gaan soms verder: ze verspreiden . Soms worden door aan levend hout te knagen plantenziektes versprei maar ook kan de vraatzucht, grote aantallen en met name een combinatie daarvan grote schade aanrichten aan houten .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.