donderdag 25 juni 2015

Kleine zaagbek

Grote, middelste en kleine zaagbekken. In deze serie heb ik de zaagbekken maar bij elkaar gezet. Schreef ik laatst dat ik de pijlstaart misschien wel de allermooiste eend vond?


Dan vergat ik het nonnetje. Nonnetjes zijn kleine eendjes, sneeuwwit met gitzwart.

Ze zijn de kluten onder de eenden. Met een grote en een middelste zou je ook een kleine zaagbek verwachten maar vreemd genoeg bestaat die niet. De middelste zaagbek is gebouwd voor het eten dat hij eet. Met zijn handige zaagbek vangt hij visjes, kreeftachtigen, wormen en insecten.


In slechts kleine hoeveelheden wordt er ook plantaardig materiaal gegeten. Deze zaagbek heeft een stekelige kuif en een lange, dunne rode snavel met randen waarop klein tandjes zitten. Het volwassen mannetje heeft een donkerblauw-zwarte kop met een groene glans, een witte hals met een roestbruine borst.


De lange smalle snavel heeft gezaagde randen, vandaar de naam.

Vrouwtjes zijn grijs met bruin, met een roodbruine kop, mannetjes bleekroze met een zwarte rug en een groene kop. De vrouwtjes zijn grijs met een bruine kop en lichte wangen. Dat laatste geeft ze grip op glibberige visjes, hun belangrijkste voedsel.


Snavel met kleine haak aar punt en tandachtige lamellen op snijranden. ZAAGBEKKEN Vrij kleine tot grote duikeenden. Het voedsel van de grote zaagbek bestaat voornamelijk uit vis. De snavel van de grote zaagbek is voorzien van een rij kleine tandjes, waardoor gevangen vis niet gemakkelijk meer kan ontsnappen.


De vogel is dan vooral te vinden op . De grote zaagbek is een zee-eend die vooral in de winter in Nederland aan te treffen is. Drie mannetjes van het Nonnetje (Mergellus albellus) op de Katerstee bij Welsum. Het Nonnetje is eigenlijk de Kleine. Meld je gratis aan en ontwikkel jezelf als fotograaf. Een beschrijving van de middelste zaagbek doet erg exotisch aan: een dunne en spitse bloedrode snavel, een kopergroene kop met wilde kuif met daarin een helderrood oog.


Een witte halsring en roestrode bors met. De andere twee zijn de middelste zaagbek en het nonnetje, ook wel kleine zaagbek genoemd. Zaagbekken kennen we in Nederland.


If Harle huppé male, Buff pl.

Le petit Harde huppé, Buff.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.