maandag 22 juni 2015

Laurierstruik giftig

Vele planten zijn estetisch zeer kleurrijk en sierlijk, maar vaak beseft men niet dat er achter die prachtige plant ook een giftige plant kan steken. Het innemen van enkele gram of druppels van bessen of delen van de bloem kan al voldoende zijn om ernstige vergiftiging op te lopen met soms fatale gevolgen nadien. Na de inname van minder dan bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neemt u toch best contact met uw huisarts of met het Antigifcentrum.


De naam “ laurier ” wordt door botanici niet graag gebruikt, omdat hiermee een ander plantje wordt bedoel dat we wel kennen als keukenkruid: de laurus nobilis.

De laurierkers wordt in het Latijn prunus laurocerasus genoemd en is een heel andere plant, die zelfs giftig is en dus maar beter niet in de keuken gebruikt wordt! Oogst je de plant zelf, weet dan zeker dat je de juiste bladeren oogst. De eetbare variant kan in ons land eigenlijk niet gedijen. Vraag: Rondom onze paddock hebben we een laurierhaag staan.


In de winter fijn, want dan staan de paarden uit de wind. De laurierkers (Prunus laurocerasus) is een groenblijvende plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die van nature voorkomt in Zuidoost-Europa en Klein- Azië. Als boom kan de laurierkers een hoogte van m bereiken, maar hij komt ook als struik voor, bijvoorbeeld in bossen.


De gebruikelijke hoogte bedraagt 6-m.

De plant wordt in de keuken als kruid toegepast. Opgelet: de bladeren en bessen zijn ook giftig voor varkens, schapen, geiten, paarden en honden. Wil je laurierkers als haag, ga je als volgt te werk.


Je plant de haag best op de dag van . Deze laatste heeft ook lauriervormige bladeren. In de volksmond noemen ze hem paplaurier. Als het gaat om een winterharde heester met grote, enkelvoudige, glimmend donkergroene, leerachtige . Er was net iemand die zei juist dat het wel erg giftig was. Iemand anders ook een idee of er ergens een lijstje is te vinden met planten die juist niet giftig zijn voor paarden?


Is laurier giftig voor paarden? Nu heb ik gelezen dat laurierkers giftig en zelfs dodelijk is voor honden, dus al die afgevallen gele bladeren vind ik niet echt handig (en ook niet mooi). Hoi Laura, wintergroene leibomen zie je niet vaak.


Het eerste jaar maken ze vooral wortels en gaan . Welke laurier is eetbaar? Laurierbladeren uit winkel giftig ? Er zijn verschillende soorten laurier. Eetbare en niet eetbare.

Het is dus wel van belang dat je niet zomaar eender welke laurier gebruikt. Heb je een vraag over giftige planten en struiken en vind je de informatie niet in deze ? Er circuleren op Internet vele lijstjes van giftige planten en struiken. Lieve mensen jullie schrijven dat de laurierkers giftig is voor varkens. Ik heb al jaren een laurierstruik in mijn tuin staan en gebruik de blaadjes ook met koken maar iemand vroeg zich af of deze struik wel de echte laurier was of de giftige variant.


Weet iemand of de besjes van een laurierboom giftig zijn, ik hoor tegenstrijdige berichten. Mijn jonge pup (jaja, wij hebben een jonge hond) heeft zojuist een besje opgegeten en ik ben beetje panisch geworden op gebied van vergiftigingen, en heb totaal geen verstand van bomen en planten. De bladen bevatten ook een alkaloïde welke bitterheid kan veroorzaken wanneer de laurier van slechte kwaliteit is.


Van de hoofdsoorten laurier zijn er giftig. Alleen de Laurus Nobilis is eetbaar en dan nog bestaat binnen deze soort nog rommel. Hoofdcriteria zijn het . De beste laurier komt uit India. Zoals bij iedere laurier zijn de bladeren en bessen giftig wanneer deze opgegeten worden. De groep van de Prunus of sierkers omvat twee heel verschillende typen planten: sierkersen of bloeiende kersen die blad verliezen en de groenblijvende laurierkers.


Vergiftigingen treden vooral op wanneer snoeiafval binnen bereik van de dieren komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.