vrijdag 31 maart 2017

Muizenplaag friesland

Dat geeft niet alleen overlast, maar veroorzaakt ook forse schade bij boeren. Melkveehouder Doeke Odinga vertelt over de muizenschade op zijn bedrijf. De voorlopige schade wordt door . Van muizen raak je nooit bevrijd.


Soms zijn ze een echte plaag, weten Friese boeren.

Volgens de provincie Fryslân viel het later reuze mee: €19 . Het weiland tegenover de boerderij van Jacob van der Wal maakt een treurige indruk. Modderig, bruin en vol gaten. Op een vierkante kilometer zitten duizenden muizen die alles kapot vreten. De plaag is zo groot dat die zelfs op satellietbeelden te zien is.


Grote stukken van het landschap veranderen in . Dat blijkt uit onderzoek van de provincie.

De muizenplaag heeft veel schade gemaakt bij boeren. Hier is haast bij, omdat grondvorst het straks onmogelijk maakt. De inwoners van IJlst werden dinsdagochtend verrast door een heuse muizenplaag. Uit satellietbeelden blijkt dat meer dan twaalfduizend hectare grasland door muizen is aangetast. Dat heeft Wageningen University maandag gemeld.


Door de zachte winter en droge . Boeren spreken over een „prairielandschap”. De knaaagdiertjes graven gangen onder het grasland en vreten de wortels aan. Afgelopen winter deed zich een grote muizenplaag voor. Wat was de oorzaak van die plaag?


En hoe kun je het voorkomen? LTO Noord heeft het meldpunt voor muizenschade weer geopend. Aanleiding zijn meldingen van muizenschade in de omgeving van Leeuwarden en Sneek. Friesland kampt opnieuw met muizen.


Boerenakkers zitten helemaal vol muizenholletjes, tot afgrijzen van de boeren. Wel blij zijn veldmuizeneters als ransuilen, kerkuilen,.

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. De Dierenbescherming zet echter vraagtekens bij de gehanteerde methode. Het meldpunt heeft inmiddels vijf meldingen gekregen van plekken waar een verhoogd aantal muizen wordt waargenomen.


Die komen hoofdzakelijk uit het gebied rond Sneek. Een detectiesysteem moet Friese boeren gaan waarschuwen dat er een muizenplaag aankomt. Bij het uitzonderlijk grote aanbod aan Veld- muizen leken de Velduilen weinig moeite te hebben prooi te bemachtigen, getuige . Het aantal teken is dit jaar heel hoog.


Een van de oorzaken is de muizenplaag in de zuidwesthoek van onze provincie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.