maandag 27 maart 2017

Sneeuwklokjes bloeitijd

Sneeuwklokjes zijn bloeiend te vinden van januari tot in april. Honingbijen en hommels halen bij gunstig weer al vanaf februari uit de sneeuwklokjes een licht oranjekleurig stuifmeel en zelfs een kleine . Bij een zachte herfst of winter komt het zelfs voor dat er eind december al bloeiende sneeuwklokjes kunnen worden waargenomen. Een vroege bloei is ongunstig voor insectenbezoek, en dus voor kruisbestuiving, maar die blijkt niet onmogelijk.


De kleine bolletjes kun je meestal in tuincentra kopen in het najaar.

Eenmaal je ze hebt gekocht plant je ze ook best snel uit omdat ze maar een dunne bolhuid hebben die anders vrij snel uitdroogt waardoor je minder bloei zal hebben. Plant de bolletjes uit op . De pollen van sneeuwklokjes zijn na een paar jaar groot genoeg om te delen en over de tuin te verdelen. Als je dit ieder jaar met een paar pollen doet, raakt langzamerhand de hele tuin vol met sneeuwklokjes.


De beste tijd hiervoor is als zij nog in de bloei staan. Wip de polletjes die in de bloei staan . Soort: Galanthus nivalis.

Naamgeving ( Etymologie): Galanthus is afgeleid van het Griekse gala (melk) en anthos (bloem). Nivalis betekent in of bij de sneeuw groeiend. Sta de planten hun fotosynthese toe totdat ze geel worden en verdorren.


Daarna kunt u het blad verwijderen. Groen blad snoeien zal het vermogen van de plant om de bloemen volgend jaar te . West-, Midden- en Zuid- Europa. Wordt tot de stinzenplanten gerekend. Komt voor in bos en struikgewas en langs beken.


Witte bloemen met halvemaanvormige groene vlek. Ze hebben een voorkeur . Is dit weer een teken dat de natuur van slag is door de warme novembermaand? Waarschijnlijk zijn het geen gewone sneeuwklokjes die u nu ziet, maar andere soorten. Deze kunnen al tot twee maanden eerder in bloei staan. Het zaad van het gewone sneeuwklokje blijkt in de Lage Landen echter nauwelijks te ontkiemen.


Bij voorkeur net na de bloei zet je de hele pol op de gewenste plek.

In de border zul je de grond regelmatig bewerken. Bij zachte winters kan de Galanthus elwesii al in december gaan bloeien. Hij is goed te onderscheiden van andere sneeuwklokjes door de brede bladeren.


Dag Ingri sneeuwklokjes kun je ook in potten planten, maar dat doe je in het najaar om vervolgens in feb-maart (afhankelijk van het soort) van de bloei te kunnen genieten. Ze mogen in de winter buiten blijven, maar de bolletjes staan graag vochtig en mogen niet uitdrogen. Bedek de bovenste potlaag . Wanneer kun je welke bloembollen planten?


Zie onderstaand schema voor de beste periode voor het planten van bloembollen. Na de bloei kun je de bollen alsnog buiten planten, met een grote kans dat ze later nog een keer zullen gaan bloeien. De gehele plant lijkt meestal ietwat blauwgroen bestoven.


De twee bladeren zijn blauwgroen berijpt en hebben een breedte van tot millimeter. In het begin van de bloei staan ze vlak tegen elkaar aangedrukt. De wetenschappelijke naam is afgeleid van gala (melk) en anthos . In Vlaanderen werd van sneeuwklokje al meermaals de var. Wommelgem, Herkenrode, Ravels).


Deze variëteit werd niet systematisch gekarteerd. Er bestaan ook cultuurvariëteiten met dubbele bloemen. Andere, sterk op Galanthus nivalis lijkende soorten sneeuwklokje worden in de handel . Is behalve de naam niet verwant aan 'Ketton'.


De bloeitijd valt in het hoogseizoen. Heel groot sneeuwklokje , gevonden door Olive Mason bij de kerk in een naburig dorp. Als het sneeuwklokkentijd is ziet haar hele tuin wit én geel van de sneeuwklokjes en de winterakonieten. Dit is een mooi en sterk sterk bolgewas voor in de beschaduwde tuin, wanneer de plant eenmaal heeft gebloeid laat het zich niet meer verdringen.


De grond is best doorlaten licht en mag niet te droog zijn. Omdat de huid van de bollen erg dun is drogen de bollen snel uit. Bij aanplant na september is de bloei vaak bedroevend slecht. Indien u de prijs belangrijker .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.