maandag 27 maart 2017

Verwaarloosde appelboom snoeien

Ongeveer gelijkaardig kan een verwaarloosde hoogstam- of halfstamboom gesnoeid worden. Meer lezen over het snoeien van oudere appelbomen. In een sterk verwaarloosde boom zal snel ingegrepen moeten worden, ook vindt de groei dan vooral boven in de boom plaats en sterven takken onderin af.


Het snoeiwerk zal in veel gevallen de belangrijkste maatregel zijn. Onze appelbomen stammen uit Centraal-Azië, waar wel verschillende soorten in het wild voorkomen.

Waarschijnlijk zijn de appels verder via. Het kan zijn dat een verwaarloosde boom te hard gegroeid is doordat de ent onder de grond terecht is gekomen (bijvoorbeeld bij een ophoging) en nu op. Als dit probleem zich voordoet bij de vruchten van hoogstambomen, is de tijd rijp om de eerstkomende winter de bomen eens grondig te snoeien. Het is dus aangewezen om een meerjarenplan op te stellen voor het snoeien van verwaarloosde bomen. Beknopte en handige video.


Hiermee kan je gemakkelijk zelf aan de slag. Om het nog eenvoudiger te. Filmpje waarin in plaatjes te zien is hoe een hoogstamappel (Glorie van Holland) wordt gesnoeid.

Methoden:Basisregels en gereedschapJe appelbomen snoeien. Als je al langer een appelboom in de tuin hebt en een maximale oogst wilt, heb je waarschijnlijk al eens gedacht aan de noodzaak van snoeien. Laat je appelboom niet verwilderen door verwaarlozing.


Er staat een grote appelboom die nogal verwaarloosd is. Jaren niet gesnoeid volgens mij. Ik kreeg al het advies om hem te rooien en gewoon een nieuwe neer te zetten. Ik heb goede hoop dat met een beetje liefde hij weer een mooie boom kan worden. Dit kan je toepassen op jonge bomen (jaar en ouder) en op oude ( verwaarloosde ) fruitbomen.


Snoei pruimenbomen niet te veel en indien nodig direct na de oogst in augustus- september. Snoei geen pruimenbomen in de winter omwille van infectiegevaar! Uitbuigen van takken is soms beter dan snoeien. Snoeien voor een mooiere boomvorm met dikkere vruchten.


Prunus domestica - Europese pruimenboom. Veelal is het zelfs wenselijker om een aantal zware takken in hun geheel te verwijderen, dan vele kleine takjes weg te snoeien. Het is zelfs aan te raden dit te spreiden over zomer en winter om de sterke zomergroei . Ik moet dus dringend iets bijleren!

Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.


Fruitsnoei: Snoei een oudere appelboom vanaf december tot maart. Snoei lang vruchthout tot op enkele bloemknoppen. Verwijder rughout en kruisende takken en u bekomt een luchtige boom. Overwoekerd en verwaarloosde appelbomen kunnen eruit zien alsof ze hun doel hebben overleef maar met goede snoeien en zorg, meeste kan nieuw leven worden ingeblazen.


Dit hangt er vanaf of het om een oude of een jonge appelboom gaat. Bij vroeg snoeien (december of januari) kan er vorstschade ontstaan. Oudere appelbomen kan men snoeien , zodra het blad gevallen is.


Je wilt een appelboom of perenboom snoeien ? Maréchal geeft je uitgebreid advies! Wordt de boom gesnoeid met de vruchten eraan dan worden alleen de lange scheuten gesnoeid. Wanneer moet je snoeien ? Wintersnoei in februari en maart: Dit is alleen nodig bij hard groeiende bomen en alleen lange scheuten worden gesnoeid. Ook bij achterstallige of verwaarloosde fruitbomen is winter snoei soms nodig. Drie jonge appelbomen en een oude peer hebben een snoeibeurt gekregen op een prachtige locatie, met prachtig zonnig winterweer.


Volgend jaar in de winter. De laatste vele jaren echter verwaarloosd , waardoor kruinen vol groeiden en er nieuwe bomen op de gesteltakken groeiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.