vrijdag 24 november 2017

Boktorren foto's

Meld je gratis aan en ontwikkel jezelf als fotograaf. Ze zijn vaak mooi gekleurd. Wat ze vrijwel altijd onderscheidt van andere langwerpige kevers als kniptorren en soldaatjes zijn de extreem lange tasters, die vaak minstens zo lang zijn als het lichaam maar meestal langer , hoewel . Het diertje wordt daarom ook beschouwd als een van de insecten die het meeste schade aankunnen richten.


Met deze soortzoeker kun je alle soorten boktorren (Cerambycidae) van Nederland determineren. Aangeboden door Naturalis Biodiversity Center en EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden.

Timmerboktor (Acanthocinus aedilis). Niet in de tuin, maar in de duinen ongeveer km van ons huis. Hij lijkt klein op de foto , maar anders pasten de antennes er niet op. De antennes zijn heel lang. Bij het vrouwtje ongeveer twee maal de lichaamslengte, bij het . Vrouwtje gewone smalboktor (Stictoleptura rubra) ( foto : Ed Colijn).


Beide groepen hebben daarbij schitterende kleurpatronen waardoor ze bij insectenliefhebbers zeer populair zijn. De veranderlijke boktor leeft vooral in de bast van afgestorven bomen, boomstronken en gezaagd hout. Jaap Oosterhuis maakte de mooie foto.

Voor mij als noorderling een nieuwe soort: de gevlekte smalbok, Rutpela maculata. Niet echt zeldzaam, in Zuid-Nederland plaatselijk zelfs zeer algemeen. Het vrouwtje van deze soort heeft helder rode dekschilden, het mannetje geelbruine.


Vind je een boktor in de tuin probeer hem dan eens te determineren. Hier vind je alle soorten die je kunt tegenkomen. Ik lees dat houtwormen kleine gaatjes maken, boktorren grotere gaten. De gaatjes van de eerste aantasting zijn vrij klein (2mm), zeker geen mm zoals die van de boktor zouden zijn.


Elders lees ik dan weer dat je een houtworm niet kan horen, maar een boktor wel? De ene site zegt, gewoon laten doen, . Aziatische boktorren komen oorspronkelijk voor in China en Korea. Een leerling bracht deze boktor mee. Deze insecten veroorzaken. Klopt de naam Leiopus nebulosus, Nevelvlekboktor?


De vlekken kloppen niet helemaal met de op internet gevonden afbeelding (en de vorm van de dekschilden ook niet of ligt dat aan de foto ). Bij de bestrijding van de boktor is het belangrijk aan de hand van de sporen, alle schuilplaatsen van de boktor op te zoeken. Tijdens het bestijden van de bokter zal er vooral gelet worden op de boorgangen (blazen) zich vlak onder het houtoppervlak bevinden. De uitvlieg openingen van de boktor zijn ovaal en veel groter . De huisboktor is een kever met een lengte van 12mm tot 25mm met lange voelsprieten.

Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje. De boktor is grijs tot zwart, ook wel donkerbruin van kleur met lichte stippen. De larve heeft een lengte . Al snel was duidelijk dat we het in de richting van de boktorren moesten zoeken.


Gezien de korte sprieten, het halsschild met zijdoorns en de marmerachtige tekening leek de grijze ribbelboktor (Rhagium inquisitor) de beste kandidaat. Voor de zekerheid is dit bevestigd door expert Theo . De meeste zijn snel als zodanig te herkennen: een tamelijk lang lichaam, meestal fraai gekleurd en met heel lange voelsprieten. Boktorren (Cerambycidae).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.