donderdag 30 november 2017

Soorten groenten

Groente is een eetbare plant of een deel ervan. Meestal gaat het om cultuurgewassen, maar het kunnen ook wilde planten zijn. De kleuren van de groente kunnen zeer verschillend zijn. Bij de vlezige vruchten, maar ook bij de bladgroenten komen veel verschillende kleuren voor.


Veel groenten zijn pas eetbaar na verhitting . Uit , de vrije encyclopedie.

Ga naar: navigatie, zoeken. Dit is een lijst van soorten fruit. Voor de teelt van groenten moet de grond een goede bodemvruchtbaarheid en -structuur hebben.


Spring naar Soorten tuinbouw - Dat kunnen ook groenten ( groenteteelt ) en snijbloemen zijn. Soms worden groenten , zoals koolsoorten , ook door akkerbouwers geteeld. De eetbare rassen worden gerekend tot de groenten. Anders dan in de tuinbouw, . De verschillende koolsoorten zijn biologisch gezien één soort , Brassica oleracea, die echter door de mens in diverse richtingen is gekweekt, al naargelang het deel.


Wetenschappers weten nog steeds niet zeker welke soort kool uiteindelijk in cultuur is genomen.

Voor de rabarber geldt juist het omgekeerde: rabarber is geen vrucht en heeft de verschijningsvorm van een groente , maar wordt ook als fruit verwerkt in zoete gerechten. Het kernassortiment van de traditionele groenteboer bestond uit de zogenoemde AGF-producten: aardappelen, groenten en fruit. Oudere soorten , bijvoorbeeld de rode sterappel, worden zelden nog gezien, terwijl de appels uit Zuid-Europa een aanzienlijke plaats in de schappen hebben veroverd. Fruit is een verzamelnaam voor een aantal eetbare vruchten van planten soorten en -rassen (of van daarop gelijkende schijnvruchten zoals aardbei, vijg, ananas, appel en peer).


Meestal is het duidelijk of een vrucht tot fruit of tot de groenten behoort, maar er zijn ook grensgevallen zoals de tomaat en komkommer. De wortel die als groente gekweekt wordt is botanisch dezelfde soort als wilde peen, Daucus carota. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine . Boerenkool (Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata, synoniem Brassica oleracea var. sabellica) is een makkelijk bladgewas dat op alle grondsoorten geteeld kan worden en een typische wintergroente is. Er is een herfst- en een winterteelt. In Vlaanderen noemt men dit soms ook krulkool of krolkool.


Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting. Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Tussen de uiensoorten komen verschillen in hoeveelheid vrijkomende zwavelzuurachtige verbindingen voor.


Sla (Lactuca) is een geslacht van bladgroenten die tegenwoordig rauw gegeten worden. De naam ijsbergsla is afgeleid van het Amerikaanse ras Iceberg en is dus eigenlijk een rasnaam en geen soortnaam. Gifsla wordt speciaal gekweekt . Romanesco (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) of groene torentjesbloemkool lijkt veel op bloemkool en heeft een geelgroene kleur.


Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. Door de vorming van torentjes is .

Soepgroente is de verzamelnaam voor de groenten die in soep worden gebruikt. De soep van een bepaalde groente , bijvoorbeeld tomaten- of aspergesoep, bevat daarnaast vaak soepgroente. Op de keper beschouwd is het verschil tussen groente en fruit niet helder te stellen. Persoonlijk zou ik fruit als zoet vruchtgewas willen benoemen.


Als je veel over de komkommer wilt lezen, klik dan op de link hieronder. Een andere link naar , over het (lastige) verschil tussen groente. Toegevoegd na minuten: ``De vrucht is culinair gezien een groente. Want naast de grote veelzijdigheid in smaak en kleur, is paprika ook nog eens een bijzonder gezonde groente.


Het is jarenlang onduidelijk geweest of een tomaat nou een groente of een fruit was. Oorspronkelijk komt de tomaat uit Amerika. Tegenwoordig worden tomaten ook in Nederland gekweekt.


Er zijn wel zestig verschillende soorten tomaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.