dinsdag 28 november 2017

Snoeien berk wanneer

Berken bomen (algemeen) Intoppen van berken. Betula nigra( zwarte berk ), platyhylla, pubescens (zacht berk ), utilis. Deze bomen snoei je best voor Nieuwjaar: Betula, Acer, . Wij zijn je van diensten bij het snoeien van berken. Uiteraard beschikken wij over de juiste gereedschappen om deze werkzaamheden professioneel voor je te kunnen uitvoeren zoals een .

De buur kan wel vragen om de boom te vellen wanneer die op minder dan meter van de scheiding staat, maar dat verjaart na dertig jaar. Als de boom dus al tweeëndertig jaar oud is, kan hij dus niet eisen dat de boom omgezaagd wordt. Als je van een berk de top afzaagt, gaat die snoeiwonde inrotten en . De winter is vlak voor de lente, de periode waarin de bomen snel groeien, waardoor de wonden snel helen.


Bloedingen van de boom blijven in de winter beperkt. Wanneer kun je een berk snoeien ? Als je besluit een Berkenboom te snoeien dien je goed op te letten dat je dit in de juiste periode van het jaar doet.

Indien een Berk eenmaal bloed is dit niet . Bij de berk , kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Snoeien vóór de jaarwisseling is daarom noodzakelijk.


Bloedende soorten kunnen ook gesnoeid worden als het blad aan de bomen zit. Snoeiwerk aan berken dient alleen te gebeuren tijdens het groeiseizoen als de bomen vol in blad staan. Wat je zeker nooit mag doen, is snoeien wanneer het vriest of wanneer vorst wordt aangekondigd. Dit geldt onder meer voor esdoorn, berk , notelaar en populier.


De zogenaamde ABC-bomen (Acer, betula, carpinus), zoals de esdoorn, berk , haagbeuk, walnoot en kastanje, snoeien we vanaf eind juli tot in september. Alle soorten hagen varen wel bij een snoeibeurt in deze periode. Zomersnoei is ook nuttig bij sommige fruitbomen en struiken zoals de bessoorten, de . Maar omdat de meeste mensen nog steeds geloven dat we bomen enkel in de winter snoeien , krijg ik vaak verontruste telefoontjes op het einde van de winter. Je boom zal niet doodbloeden, zelfs al heb je gesnoeid wanneer er geen blad aan staat en je boom hierna hevig bloedt. Per snoeibeurt mogen niet te veel takken worden verwijderd.


Ook moet er rekening worden gehouden met de sapstroom.

In het voorjaar lopen sommige bomen, zoals de berk en . Mijn berk heeft een relatief grote zijtak die langzaamaan lastig begint te worden voor de buren. Die zijtak moet er dus af,. Op november was het zo ver, de berk moest weer naar de kapper. Hij groeide te veel naar de. De berk kun je vanaf november tot half januari snoeien.


Hèt kenmerk van een berk is zijn afschilferende schors en de boom is daarmee voor vrijwel iedereen herkenbaar. De beste tijd om berken te snoeien is het voorjaar en de zomer, als het blad is volgroeid. Ik krijg vaak vragen over wanneer bomen nu gesnoeid kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.