woensdag 22 november 2017

Hoe ziet een stoma eruit

Heeft u een stoma operatie gepland of krijgt u een stoma, colostoma, ileostoma of urinestoma? Lees meer over wat is een stoma en. Soms is een stoma helaas onvermijdelijk en hoe gaat u daar dan mee om? Het is logisch dat u veel vragen.


Hoe ziet een stoma eruit en hoe voelt het?

Een stoma is meestal vochtig en . Nieuwsgierig naar hoe verschillend een stoma eruit kan zien? Kijk dan op de Stomaatje Wall! Dit komt bijvoorbeeld door darmonstekingen, darmkanker, blaaskanker, beschadiging van de darm, incontinentie of aangeboren afwijkingen.


De stoma heeft geen zenuwuiteinden, hierdoor is deze gevoelloos. In de stoma bevinden zich veel kleine bloedvaatjes waardoor de stoma iets kan bloeden bij aanraking. Omdat de stoma geen sluitspier heeft, kan er op elk moment ontlasting, urine of gasvorming komen.

Er kan een verwijderbaar, geurloos en lekvrij plastic zakje rond de stoma worden bevestigd door middel van een plaklaag. De verzorging van het stoma is iets wat je moet leren. Hoe kun je een stomazakje verwisselen?


De stoma ziet er rood en vochtig uit, en heeft dezelfde kleur en samenstelling als de binnenkant van de mond. Om een complicatie te herkennen, moet je weten hoe een gezonde en geïrriteerde peristomale huid eruit ziet. De peristomale huid moet er ongeveer hetzelfde uitzien als de huid aan de andere kant van de buik (d.w.z. intact, niet geïrriteerd). Daar is het stomazakje voor.


Het precieze ontwerp van het . Waar komt een stoma te zitten, hoe ziet het eruit en hoe voelt het? Aanleggen van een stoma met een opening “het enkelloops ileostoma”. Dit wordt soms gedaan wanneer de dikke darm geheel of gedeeltelijk moet worden verwijderd bijvoorbeeld door een ontsteking. Een ileostoma zit meestal rechts op de buik.


De chirurg voert het uiteinde van het gezonde stuk . Vandaag belde de uroloog, naar aanleiding van een gesprek van vorige week. Binnenkort gaan ze de rechternier eruit halen en laten ze een stukje urineleider staan, zodat de urine hier nog heen kan stromen, dit om te voorkomen dat het naar de linkerkant gaat, waar ook reflux aan zit. Bewegen bevordert het herstel.

Daarnaast zorgt beweging ervoor dat uw bloed goed doorstroomt en helpt daarom tegen trombose . Het helpt de darmen op gang te komen. De eerste dagen na uw ontslag uit het ziekenhuis voelt u zich misschien onzeker en dan is het een geruststelling als er iemand in de buurt is die weet hoe de stoma moet worden verzorgd. De afdelingsverpleegkundige maakt in overleg met u een afspraak met de familie. Een prolaps van de stoma is een uitstulping van de darm naar buiten. Hoe kan ik een uitstulping voorkomen of waar moet ik op letten?


Een uitstulping kan bij iedere stomadrager voorkomen, maar is vaker het geval bij een dubbelloops dan een enkelloops darmstoma. U moet ervoor zorgen dat u op een . Daardoor ziet de arts niet goed waar hij de stoma het beste kan plaatsen. De stomaverpleegkundige bespreekt hoe u het dagelijks leven met de stoma weer oppakt. Als het nodig is, kijkt .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.