maandag 30 maart 2015

Framboos snoeien wanneer

Frambozen zijn typische zomervruchten. Er zijn twee soorten frambozen die in verschillende maanden rijpen. Maar hoe moet je een framboos snoeien. Goed snoeien zorgt voor een hogere productie.


Ook is het met de snoei mogelijk om de framboos in toom te houden, dit is geen overbodige luxe bij deze vrij wild groeiende plant.

Zomerframbozen zijn rijp in juli tot begin augustus . In het tweede jaar worden op daarop zijtakjes gevorm die bloeien en vrucht dragen. De groei blijft overzichtelijk als je de plant aanbindt tegen spandraden of tegen een muur. Wanneer bramen en frambozen snoeien ? Na de oogst (of tot begin winter) kun je bramen en frambozen snoeien : knip alle stengels die vruchten . Je wilt frambozen snoeien ? Plantencentrum Maréchal geeft je uitgebreid advies!

Verwijder dunne scheuten en bind ca dikke scheuten aan per m. Herfstframbozen worden in januari tot tegen de grond weggesnoeid en de jonge scheuten worden uitgedund in het voorjaar. Rubus idaeus-frambozelaar, bijzonder houtig kleinfruit. Bramen en frambozen snoeien is lastig wanneer je niet weet hoe je dit het best aan kunt pakken. In dit artikel leer je hoe je het snoeien aanpakt! Dat zou het snoeien dus heel gemakkelijk kunnen maken ware het niet dat er zomerframbozen en herfstframbozen bestaan en dat maakt het snoeien iets ingewikkelder.


En houd rekening met dit feit wanneer je frambozen plant, zorg voor een plekje waar je de uitlopers makkelijk weg kunt halen. In het eerste geval gaan we van de zomer frambozenplant uit. De zomerframboos kent een levencyclus van twee jaar dit houdt in . Wil je weten hoe je frambozen kunt snoeien bekijk dan deze video. Filmpje van Eerlijke Kost over biologisch moestuinieren waarin je kunt zien hoe je frambozen moet. Snoei gerust terug tot op de grond.


Met zomerframbozen raden wij u aan om voorzichtiger zijn. Als u frambozen in het voorjaar heeft geplant, kunt u het beste gelijk in maart alle takken terug snoeien tot ca. In het jaar nadat je het snoeitrucje hebt toegepast (jaar twee) produceer je volop frambozen. De frambozen die pluk je vanaf het tweede jaar zowel op de scheuten die je vorig jaar liet staan als op nieuwe .

In de zomer heeft de frambozen struik één en tweejarige stengels. De tweejarige stengels zijn vruchtdragend en kunnen na de oogst tot aan de grond worden afgeknipt. Weet wanneer je kunt snoeien.


Dit is omdat de bessenscheuten volledig in rust zijn gedurende deze tij dus snoeien zal groei stimuleren in plaats van dat dit het huidige groeipatroon zal beschadigen. De soort behoort evenals de gewone braam (Rubus fruticosus) tot het geslacht Rubus. Tot dit geslacht behoren meer dan zeshonderd soorten. De framboos is een in heel Europa van nature voorkomende plant, die op open plaatsen in het bos en langs. De vervangingssnoei wordt bij zwarte bessen in de zomer uitgevoerd (na de oogst).


Ieder jaar verschijnen meer dan voldoende nieuwe grondscheuten. Zet nieuwe planten in de herfst . Het ligt eraan of u een zoner of herfst framboos heeft. Als je doordragende zomerframbozen hebt zul je later moeten snoeien, en als je helemaal bent vergeten om te snoeien kun je dat anders ook in februari alsnog doen, maar liever . Alles over de teelt, verzorging, aanschaf van frambozenplanten en de lekkerste frambozen recepten.


Bij herfstframbozen snoei je ook na de oogst tot aan de grond. Er zullen nieuwe scheuten in het voorjaar uit de kern van de wortel groeien welke weer nieuwe frambozen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.