maandag 23 maart 2015

Wat eten rupsen

Deze rups lijkt in zijn eerste instar sprekend op vogeluitwerpselen of een vogelpoepje, iets wat geen enkele vogel lust, terwijl zij juist graag rupsen eten. Bij het tweede instar heeft de rups een zeer dikke voorzijde van het . Iedere soort rups wordt weer een andere vlinder,dus ander voedsel. Ze eten meestal van enkele door hun geselecteerde soorten grassen of wilde bloemen, of bladeren van specifieke fruitbomen.


Tijdens de kweek moet dagelijks goed schoongemaakt worden, om ziekten te voorkomen.

Mieren, spinnen, oorwurmen en roofwantsen eten graag rupsen of eitjes. Zij moeten de kooi dus niet binnen kunnen dringen. Wat doe je met de ontvangen eitjes?


Je krijgt de eitjes als een kluitje gele bolletjes op een stukje koolblad. Het wijfje van de vlinder zal hier dan ook haar eitjes op leggen, zodat de rupsen direct op de juiste plant zitten om zich te voeden. Deze planten kunnen zowel onkruiden als gekweekte planten zijn.


Die zocht hun moeder voor ze uit, want die legde op die plant het ei waar ze uit kwamen. Een paar vlindersoorten zijn zulke .

In principe is het enige wat deze rups doet blaadjes naar binnen werken. Een rups eet vrijwel continue en doorloopt. Voedsel Elk soort rups eet een bepaald soort voedselplant. Sommige soorten eten één soort, andere eten heel veel verschillende soorten.


De blaadjes kan je vers op de bodem van het . Wat eten de rupsen van koolwitjes? In de moestuin gaat dat vaak om aangeplante koolsoorten of radijsjes, in de siertuin om tuinjudaspenning. Rupsen zijn de larven van vlinders. Wanneer de vlindereieren zijn uitgekomen, start voor de rups een periode waarin zij zoveel mogelijk plantaardig voedsel moet eten om snel te groeien. Dit is een plant waar de vlinder zijn eitjes op legt.


Daarna start het proces van poppen en . De rups eet meestal alleen deze blaadjes omdat hij andere blaadjes niet lekker vind. Een dagpauwoog eet bijvoorbeeld alleen de blaadjes van een brandnetel en een . Sommige rupsen leven van grassen, andere van kruiden of bladeren van bomen en struiken. Andere rupsen eten alleen planten uit één familie, zoals de rupsen van de kleine vuurvlinder, die verschillende soorten zuring eten.


Veel rupsen lusten maar een of enkele soorten waardplanten.

Ook zijn er rupsen die niet erg. Vlinders zijn heterotroof, wat inhoudt dat ze geen anorganisch voedsel op kunnen nemen. Het larve- stadium van vlinders is . Ik denk dat het een rups was, maar het kan ook een made zijn geweest.


Beide hebben geen eitjes. Als je bosbessen eet in een gebied waar besmette vossen rondlopen, loop je wel wat risico. Andere nuttige insecten blijven gespaard want geen ander levend wezen.


Wil je biologisch bestrijden met een contactmiddel op basis van . Wat kun je doen tegen de buxusrupsen ? Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Dat is een van de redenen waarom ik zo min mogelijk koolsoorten in mijn moestuinbakken zet. Met uitzondering van de palmkool.


Maar soms kom ik ze zelfs tegen op mijn mooie kropjes sla: gadver. Je merkt meestal pas dat er wat mis is als je de gaten in je planten ontdekt. Dit product (merknaam is onder meer Xentari) bevat de sporen van deze bacterie , afgekort tot Bt.


Als het product op het blad gespoten wordt, eten de rupsen de sporen. De rupsen zelf vallen niet op, vooral de groene . In het rupsenlichaam kiemen de sporen en worden de bacteriën actief. Ze vermenigvuldigen zich en scheiden gifstoffen af, die de ontwikkeling van de rups. Een kooluilrups heeft de keuze uit twee stukjes sla en twee stukjes kool.


In dit experiment ga je van twee verschillende rupsensoorten kijken wat ze wel of niet lusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.