donderdag 26 maart 2015

Pruimen boom snoeien

Snoei pruimenbomen niet te veel en indien nodig direct na de oogst in augustus- september. Snoei geen pruimenbomen in de winter omwille van infectiegevaar! Uitbuigen van takken is soms beter dan snoeien. Snoeien voor een mooiere boomvorm met dikkere vruchten.


Prunus domestica - Europese pruimenboom.

Snoei niet te veel takken, het is beter om enkele grote takken weg te halen dan heel veel kleinere takjes. Er zijn verschillende soorten pruimenbomen te koop. Ze hebben allen een andere . Je wilt een pruimenboom snoeien ? Plantencentrum MarĂ©chal geeft je uitgebreid advies! Wanneer moet je snoeien? De pruim behoort tot de familie van de steenvruchten.


Steenfruit is de verzamelnaam van alle vruchten waarvan het zaad in een hard omhulsel zit: de steen.

In vergelijking met appels en peren kunnen pruimen met veel minder snoei verder. Pruimenbomen moeten niet veel gesnoeid worden! Bij het planten van de boom . Te weinig vruchten door het ontbreken van een passende bestuiver bij uw pruimenboom ? Probeer een tweede of derde . Een luchtig gesnoeide pruimenboom zal na regen sneller opdrogen en minder vatbaar zijn voor bladschimmels en vroegtijdige bladval.


Foto 01: verwijderen van een rugtwijg. Zorg dat het touw niet kan insnoeren! De meeste steenfruitsoorten kunnen tot ca midden september nog gesnoeid worden! Gebruik een knoop die niet kan insnoeren. Op de meeste plaatsen is de bloei van de pruimenbomen nu voorbij.


Een pruimenboom snoeien (onderhoudssnoei). Snoeien kan in de late zomer ( Augustus-September) na het oogsten, maar ook in het late voorjaar is het mogelijk om te snoeien. Het eerste heeft wel onze voorkeur. Zorg er tenminste voor dat er geen vorst over de snoeiwonden gaat, en het liefst ook zo min . Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen , kersen, perziken en abrikozen.


In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel.

Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Beste Forumleden,We hebben recent een woning gekocht met een verwilderde boomgaard. Nu staat er een pruimelaar die volgens de buren heel wat fruit droeg maar die vol takken staat. U kunt het dode hout van de pruimenboom al direct na de winter (in maart) wegsnoeien.


Snoei het dode hout diep weg tot op het levende gedeelte. Ook bij jonge pruimen raden wij u aan om in maart . Het is zaak om niet meer dan van alle takken weg te snoeien bij een appel- of perenboom en van de takken bij een pruimenboom. Deze snoei je het best midden in de zomer, direct na de oogst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.