woensdag 25 maart 2015

Hoe hoog kan een giraffe worden

Daarmee zijn de giraffen het hoogste van alle zoogdieren. Een giraf heeft een lange nek en lange poten. Dat is handig omdat hij dan snel kan lopen (tot wel km per uur!) en hoog in een boom bladeren kan eten. Maar het is ook lastig bij het opstaan en drinken. Zijn bloed moet door zijn lange lijf worden gepompt, ook.


Hij heeft een voorkeur voor gebieden met lage of middelhoge struiken en andere houtige planten.

Tel je daar de lange poten nog bij, dan kan een volwassen giraffe wel meter hoog worden. Giraffen hebben ook nog. De Engelse naam is: gewoon hoe wij zeggen giraffe. Bij een paard en een giraf is de hoef een geheel, maar bij giraffen is de hoef in tweeën gedeeld. Een flink mannetje wordt aan de hoorntoppen gemeten en ze zijn wel meter lang.


De giraffe is het langste dier op aarde. De bloedsomloop van een giraffe heeft speciale aanpassingen om met het grote hoogteverschil tussen hart en hoofd te kunnen leven. Aan de ene kant moeten hart en vaten een bloeddruk opbouwen die voldoende hoog is om het .

Met zo´n lange nek kunnen giraffen gemakkelijk hoog hun voedsel vinden. Een mannetjes giraf (hengst) kan een totale hoogte van 50m bereiken en een vrouwtjes giraf (merrie) kan 30m worden. Hoe en waar leven giraffen ? Toen alle dieren gemaakt waren waren er nog wat stukjes over, hier is de giraffe van gemaakt. Hoe ziet een giraffe er uit? Dit betekent dat het de meest waarschijnlijk worden getroffen door bliksem tijdens een onweersbui!


De volgende afbeelding ziet u hoe groot een giraffe is relatief ten opzichte van een typische mens. Dat komt vooral door de lange nek, die trouwens, net als onze nek, slechts zeven halswervels heeft. Die van de giraf zijn dus alleen een heel stuk . Een groep is zes tot twaalf dieren. Ze leven in een groep omdat ze dan beter de vijanden in de gaten. Op de kop van een giraf zitten hoorntjes dat zijn uitgroeisels van een schedel en zijn dan bedekt met huid.


Met een draagtijd van vijftien. Bij uitzondering kan een mannetje tot meter hoog worden. Net als de leeuw en de olifant leeft de giraf in de Afrikaanse savanne. En ze hebben een hele lange nek.


Het jong van een giraffe. Zo kunnen ze goed bij de hoge blaadjes aan de bomen.

Een volwassen man kan soms wel zes meter hoog worden. Zelfs een pasgeboren jong is al twee meter lang. De lange nek van giraffe heeft, net als onze nek, zeven halswervels. De halswervels van een giraffe zijn alleen een heel stuk groter.


De gemiddelde giraf is tussen de 4. In tegenstelling tot de kleinere concurrenten van de giraf kan het dier met het grootste gemak uit de hoogste bomen eten. Maar de giraffe heeft er geen problemen mee, omdat zijn hart zo gevormd is, dat dit hart het bloed zo hoog als nodig kan pompen. Zijn tong kan wel centimeter lang worden.


Deze plukt hij met zijn tong. Mannetjes (stieren) worden gemiddeld m hoog worden met een schouderhoogte van m en een neklengte van m. Bovendien worden de vlekken donkerder naarmate een giraffe ouder wordt. Dankzij zijn hoogte kan de giraffe bij bladeren die voor de meeste herbivoren onbereikbaar zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.