woensdag 24 februari 2016

Hoeveel soorten planten zijn er op de wereld

Omdat alle plantensoorten nog altijd niet zijn ontdekt, blijft het aantal soorten altijd een schatting. De huidige schatting is dat we bij planten 298. Deel dit antwoord: Reacties op dit antwoord. Er zijn nog geen reacties op deze vraag. In de hele wereld groeien 390.


En wat zijn nu echt de harde cijfers?

Dieren tellen miljoen soorten. Slechts iets minder dan een miljoen daarvan is ook al daadwerkelijk ontdekt. Op aarde leven heel veel verschillende dieren, schimmels en planten. Maar waarschijnlijk zijn er wel meer dan miljoen!


Wetenschappers hebben tot nu toe miljoen soorten dieren, planten en schimmels ontdekt. Hoeveel soorten dieren, schimmels en planten er precies zijn op de aarde, is niet . Volgens ik heb een vraag zijn er 1. Ook kunnen een chihuahua en een deense dog niet op natuurlijke manier met elkaar voortplanten.

Vorige week (of twee weken geleden, daar wil ik vanaf zijn ), was er op het nieuws dat er 17. Het antwoord op de vraag hoeveel soorten planten en dieren er zijn dient dus niet zozeer ter bevrediging van onze collectieve nieuwsgierigheid naar de verscheidenheid van het leven op aarde. Het is vooral van groot belang voor het onderzoek naar de biodiversiteit op onze planeet en het kunnen nemen van goede . Het aantal diersoorten op aarde neemt razendsnel af.


Momenteel zijn ongeveer miljoen dier- en plantensoorten wetenschappelijk beschreven en van een geleerde Latijnse naam voorzien. Schattingen maken van hoeveel er nog te ontdekken valt, is uiteraard nogal speculatief. De wetenschap heeft nu ongeveer miljoen soorten dieren, planten en schimmels netjes in online toegankelijke databases staan, maar er worden nog.


Aangezien ze niet willen wachten tot de hele aarde is uitgekam proberen wetenschappers op slimme manieren te bedenken hoeveel er nog in de . Het totale aantal levende wezen zal niet veel afwijken van dit getal, omdat het aantal planten , schimmels en dieren maar een fractie is van het aantal bacteriĆ«n, aldus de onderzoekers. De kroonsluiting openbaard meer hulpbronnen van voer, beschutting en verstop plaatsen en levert een wereld van interacties tussen verschillende soorten op. Het is moeilijk te bepalen hoe groot de biodiversiteit op aarde precies is want er zijn nog veel onbekende en onbeschreven soorten. Die ruimte moeten Nederlanders ook nog delen met planten en dieren, want ondanks de beperkte ruimte is Nederland rijk aan biodiversiteit. Toch zijn er schattingen over hoeveel het er in totaal zijn : tussen de en miljoen, waarvan er nu miljoen wetenschappelijk beschreven zijn.


Hoewel in Nederland maar . Waarschijnlijk zijn het er een stuk meer, want zelfs over het aantal door botanisten beschreven planten is men het niet eens. Ze komen overal ter wereld voor, de meeste soorten zijn te vinden in koele of gematigde klimaten met een constant hoge luchtvochtigheid. Maar we kunnen zelfs niet bij benadering zeggen hoeveel soorten levende wezens er op onze aarde voorkomen. Iedere dag worden er nieuwe dier- en .

Het is het meest complexe ecosysteem ter wereld. Op het totale aantal van miljoen soorten zit een foutenmarge van miljoen. De vraag hoeveel soorten er nu eigenlijk zijn is niet zonder belang, want wetenschappers gaan . Bij de termen planten en bloemen gaat het in het gewone spraakgebruik vaak om kruidachtige soorten van de bedektzadigen (Angiospermae), bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.