donderdag 26 mei 2016

Egyptische god osiris

Egyptische godsdienst geïntegreerd werd in de god Khenti-Amentioe. De god van het dodenrijk, wederopstanding en vruchtbaarheid. Het was de eerste koning (farao) van Egypte en de god van de plantenwereld.


Met zijn zus Isis was hij ook getrouwd. De mummievormige god met de Atefkroon uit plantenstengels en struisvogelveren was eigenlijk een oogst- vruchtbaarheidsgod.

Later werd hij de God van de doden. Bij zijn geboorte kreeg hij de titel, alomvattende heerser. Egypte is een land hier ver vandaan: het ligt in het Noordoosten van Afrika, omringt door woestijnen en.


Vermoedelijk was hij een oude vruchtbaarheidsgod , verbonden met het graan en met de cyclus van het zaad dat in de aarde begraven werd voor het ontkiemde en weer tot leven kwam. Naarmate hij belangrijker werd assimileerde hij eigenschappen van . Dit is afgeleid van het Grieks voor 'negen'. Zij werd vereerd als goddelijke moeder .

Zij woonden op de Heliopolis, de stad van de Zon. Ik zal ze even voorstellen: ra de zonnegod ,. Hapy de god van de Nijl. Isis de god van de kinderen en van de liefde,. Osiris was een goede heerser. De schacht die toegang geeft tot de sarcofaag, stond altijd onder water, zodat zij niet eerder kon worden onderzocht.


Hij wou met Isis trouwen. Het woord dodenrijk is een bekend Egyptisch woor maar het komt ook in de Bijbel voor. Daarna schiep hij Noet, de godin van de hemel, en geb, de god van de aarde.


Noet en geb kregen op hun beurt twee zonen, Osiris en Seth, en twee dochters, Isis en Nepthys. Als de god Geb dood gaat, verdeelt hij zijn rijk tussen zijn twee zonen, Osiris en Seth. Osiris , belangrijke egyptische god , wiens naam als wsir en s. In het buitengewoon ingewikkelde wezen van O. Terwijl men vroeger dit tweede kenmerk als het oorspronkelijke en overwegende beschouwde, . Door dit materiële denken is er een disbalans ontstaan tussen het actieve, tastbare principe en het koesterende, ontvangende Zijn.

De mythe over Isis, Osiris en Horus geeft antwoorden voor wie de balans wil herstellen. Elk jaar moesten bij het zakken van het Nijlwater grootse ceremoniën en rituelen - die uitgebreid op de muren staan afgebeeld - ervoor zorgen dat de wedergeboorte van de god en dus de vruchtbaarheid van de aarde werden gewaarborgd. Op het plafond van een . Uit hun samenzijn kwam de god Horus voort. Zo werd ze de godin-moeder, beschermster van de liefde en heerseres over het lot.


Osiris was een menselijke koning, een goed en verstandig heerser die de Egyptenaren de landbouw, de hoge kunsten en ambachten leerde. Seth werd echter jaloers op de .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.