dinsdag 24 mei 2016

Waar leven bijen

Bijen zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt. Bijen verschillen van de meeste andere (vleesetende) vliesvleugeligen door het dieet van nectar en stuifmeel. Ook de larven leven hiervan.


Elk volk bestaat uit één koningin en vele werkbijen. In het voorjaar komen hier nog darren bij (mannetjes bijen) die voor de bevruchting van de koningin zorg dragen.

Een bijenvolk bestaat wel uit 40. Voor het opslaan van honing en stuifmeel en het onderbrengen . Bijen hebben een harig lichaam, met gele en zwarte strepen. Ze hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. De bij ruikt met haar voelsprieten, die zitten boven op haar kop.


Je hebt verschillende bijen : de koningin, de dar . Bijen wonen met hun hele volk bij elkaar in een bijenkorf of bijennest.

De koningin heeft de leiding. Samen verzamelen ze nectar. Door te dansen vertellen ze elkaar waar ze de bloemen met de meeste nectar kunnen vinden. Ik hou mijn werkstuk over bijen omdat ik bijen bijzondere beestjes vind.


In de zomer vliegen ze overal ron bijvoorbeeld in de tuin. Dat is niet altijd even leuk. Maar dan denk ik soms, hoe zien bijen er eigenlijk uit ? Wat eten bijen nou eigenlijk? Wat doen bijen en hoe leven bijen ? Bijen leven in kolonies bij elkaar en iedere kolonie heeft een bij die belangrijker is dan andere bijen. Haar taak is om eitjes te leggen, zodat er nieuwe bijen komen.


Verder leven er in bijenkolonies mannenbijtjes (de darren) en vrouwtjesbijtjes (de werksters). In een kolonie zijn soorten leden: koninginnen, darren, en werksters. Darren zijn de mannetjesbijen.


De meeste bijen zijn werkster. Ze werken hard om honing te maken en steken als ze zich willen verdedigen!

Bijen kunnen met elkaar communiceren door een bijendans te doen. De honingbij levert honing en bestuift bloemen. Zo laten ze weten waar voedsel is. In de natuur leven bijen in grote volkeren van soms wel 60.


Zo komen ze van alles te weten. Hoe oud de andere bijen in de korf zijn, hoe ze zich gedragen, waar de betere . Dat blijft ze meestal doen tot het eind van haar leven , ongeveer na vijf weken. Foerageren is de biologische term die gebruikt wordt voor het regelmatig terugkerend zoeken en vinden van voedsel. Zelf bijen gaan houden, hoe wordt je imker ? Heel eenvoudig, door bijen te gaan houden. Bijen werken voor de zoete honing en leveren belangrijke bijdrage aan biodiversiteit.


Ik wil de waarheid niet opsieren, zooals veel schrijvers over de bijen wèl deden. Opmerkingen van dezen aard zijn slechts dan belangrijk als ze volkomen waar zijn. Indien ik had waargenomen , dat de bijen niet in staat zijn elkaar een uitwendige gebeurtenis mee te deelen, dan zou ik dunkt me tegenover deze kleine . Het samenleven van bijen in groep houdt in dat niet alleen de eigenschappen van de verschillende individuen, maar vooral deze van de hele groep.


Bij de paring zelf komen enige miljoenen spermatozoïden in het Lichaam van de moer en worden daar opgeslagen in de spermatheek, waar ze verschillende jaren . Honingbijen zijn essentieel als. In tegenstelling tot hommels en honingbijen leven solitaire bijen , ook wel wilde bijen genoem alleen. Het maken van een nest, het . Bij terugkomst in het volk kan ze aan de ander werkbijen laten weten waar ze iets heeft gevonden door dat te laten proeven en door de zogeheten.


Op die manier kunnen darren in hun leven behoorlijke afstanden overbruggen wat voor het voorkomen van inteelt, en het verspreiden van genetisch . Bijen die bovengronds nestelen, gebruiken holle stengels, oude boomstammen, kevergangen, graspollen of muren om hun nesten in weg te stoppen. Hoe kouder het is, hoe dichter ze tegen elkaar aankruipen. Spring naar Imker worden, hoe doe je dat? Het is niet zo dat je met de aanschaf van een bijenvolk in een kast, direct een imker bent.


Er is meer voor nodig om met de honingbij om te gaan en hun leven te begrijpen. Er zijn diverse boeken, cursussen en zelfs een professionele online imkercursus voorhanden om .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.