woensdag 29 juni 2016

Giftige planten voor konijnen

Een uitgebreide lijst met giftige planten , bomen en bloemen voor konijnen. Welke planten mag een konijn eten in de tuin, of in huis. Waar moet je op letten als jouw konijnen van giftige planten hebben gegeten.


Herkend een konijn zelf giftige planten ? Het beschrijft de mate van giftigheid en welke delen giftig zijn.

Ik had een voor haar soort best groot dwergkonijn los lopen in mijn voedbalveld grote tuin. Rondom bomen en vooral struiken en een betonnen rand rondom waardoor zij niet kon ontsnappen. Dagelijks bracht ik haar haar een portie eten . Zoals de titel zegt ben ik op zoek naar geschikte planten voor in mijn tuin. Ik heb een border van bij meter beschikbaar. Mijn konijnen lopen erg vaak los in de tuin.


Hieronder volgt een opsomming van een aantal giftige planten. Als u deze planten in uw tuin heeft staan, let dan op dat uw konijn er niet van kan eten.

Mate van giftigheid - licht: deze planten zijn schadelijk voor de gezondhei maar niet snel dodelijk of ze zijn pas schadelijk als het konijn er grote hoeveelheden van gegeten heeft. Sleutel met glitters Sleutel insmeren met een goede lijm (bv secondelijm) en bestrooien met glitters. Als beschermlaag wordt blanke (nagel)lak aangeraden (via Pinterest). Konijnen tunnel gemaakt met afwateringsbuis (pvc).


Eetbare en giftige planten voor konijnen. Bron: Dierenbescherming Utrecht en Omstreken. EETBARE PLANTEN VOOR KONIJNEN. Paardebloem- Taraxacum spec- Onbeperkt. Duizendblad- Achillea millefolium -Onbeperkt.


Herderstasje- Capsella bursa-pastoris -Jonge rozetten. Dovenetels- Lamium spec. Hellaas moet hierbij in herinnering gebracht worden dat het eten van sommige planten schadelijk of zelfs dodelijk kan zijn.


Het volgende is een lijst van noord. Europese planten die op de ene of andere manier voor konijnen giftig zijn. Ook als een plant niet op deze lijst staat of niet op de lijst genoemd wordt, betekend dit . Giftige kamerplanten – huisdieren.

Gras eten is voor katten niet ongezon het zorgt dat eventuele opgelikte haren middels haarballen weer naar buiten kunnen komen. Als katten zich misselijk voelen zullen ze grassoorten opzoeken om zo het braken te stimuleren. Daarom is het zelfs raadzaam om voor katten een polletje . Het dier heeft hierdoor ook een vrije keus. Dwing nooit uw konijn een kruid te eten, dat hij weigert. Uw konijn weet beter wat geschikt voor hem is, dan uzelf.


De ervaring heeft geleerd , dat een konijn de voor hem giftige planten niet eet. Alleen door honger gedwongen begint hij hiermee en dan meestal met dodelijk gevolg. Dus zelfs als je iets giftig zou geven, is er veel kans dat je konijn ervan gaat eten, omdat hij van niet beter weet dan wat jij geeft, eetbaar is. Voedingspiramide bij konijntjes. Met het mooie weer is het natuurlijk leuker voor je konijn of cavia als ze buiten vrij kunnen rondlopen.


Maar pas op voor giftige planten ! Neem bij vergiftigingsverschijnselen direct contact op met je dierenarts. Is er een dier overlleden en vermoed je dat het komt door vergiftiging, dan kun je de Gezondheidsdienst voor Dieren het kadaver laten onderzoeken. Heb je een vraag over giftige planten en struiken en vind je de informatie niet in deze ? Om dit laatste te voorkomen en u met een kale tuin achterblijft, kunt u het beste kiezen voor planten die ze niet lusten.


Een lijst met konijnbestendige planten. Er zijn veel planten die ongezond zijn voor konijnen , het konijn kan er ziek van worden tot zelfs van sterven, hier zit u een lijstje van giftige planten : acacia agave.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.