donderdag 23 juni 2016

Snoeien van struiken

Doorgaans wordt bij de snoei onderscheid gemaakt tussen vormsnoei en verjongingssnoei. Het gehele jaar door moet worden gelet op beschadigd en dood hout, eventueel zieke scheuten, scheuten die in een . De structuur van de struik of boom moet goed in ballans blijven. Oude takken van heesters zo diep mogelijk terugknippen.


Deze scheut zal verder groeien en . Kijk voor je gaat snoeien naar de functie van de struik.

Elke heester is in een bepaald seizoen op zijn mooist. Je kiest voor de bloem, bes, bla herfstkleur, mooie vorm of mooie bast. Dit bepaalt hoe en wanneer snoeien het beste is. Per plantensoort kan de reden verschillen, de ene plant gaat anders woekeren en andere planten bloeien uitbundiger als je ze snoeit. Modeste geeft in deze korte filmpjes nuttige tips voor klusjes in de tuin.


Veel meer informatie krijg je als. En met welk gereedschap? Het is een misvatting dat we bomen alleen maar in de winter kunnen snoeien. In de winter natuurlijk… NEE!

De snoeiperiode hangt af van het soort boom en vooral het type snoei. En wat kun je wegsnoeien. Alle snoeimaanden en snoeiwijze voor heesters vindt je in een oogopslag in onze snoeikalender Heesters.


Het tijdstip is weer aangebroken om de planten, struiken en bomen in je tuin te snoeien. Lees waarom en wanneer je moet snoeien. Bomen en struiken moeten elk jaar gesnoeid worden. Ontdek tips voor het snoeien van allerlei planten. Gebruik zeker het juiste materiaal!


Deze lijst mag je nog aanvullen met voorjaarsbloeiende heesters die bloeien voor juni (de langste dag). Het is dan ook niet verwonderlijk dat te vroeg . De handige kalender op deze pagina zorgt ervoor dat je de ideale snoeiperiode voor jouw struiken nooit meer over het hoofd ziet. Iedere plant of boom vraagt zijn eigen specifieke snoei. Wanneer moet ik snoeien ? Dit heeft onder andere te maken met vorm en doel.


Struiken en bomen snoeien is veel makkelijker dan je denkt. Goed gereedschap is hierbij wel een must. Zoals een (elektrische) heggenschaar, snoeischaar of - zaag.


Lees in deze beschrijving wanneer je je struiken en bomen het beste kan snoeien.

Het voorjaar is de tijd om struiken en bomen die na de langste dag bloeien, te snoeien. Er zijn meerdere redenen om te snoeien. De boom of struik (heester).


Seringen bloeien prachtig in mei, in juni zijn de meeste vormen van Syringa vulgaris uitgebloeid. Seringen kunnen uitgroeien tot enorme struiken die aan de onderkant kaal zijn. Niet bepaald het ideaalbeeld voor de kleine tuin. Snoei sering direct na de bloei.


Maar als u dat wilt kan de gewone sering door snoeien heel . Ze overwinteren en openen zich in de lente. Nooit in het vroege voorjaar snoeien dus, want dan haalt u de bloemknoppen weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.