vrijdag 29 juli 2016

Bomen knotten

Knotten is het verwijderen van de kruin van een boom. Bepaalde soorten bomen werden vroeger geknot om gebruikshout te leveren. Omdat deze wijze van houtproductie niet rendabel meer is dreigden de karakteristieke knotbomen uit het . Een andere afbeelding melden Meld de aanstootgevende afbeelding.


Het grote nadeel van bomen en struiken in een tuin kan zijn dat ze op termijn te groot worden.

Zeer geschikt zijn de gewone es, wilg, tamme kastanje, haagbeuk en elzensoorten. Redelijk geschikt zijn: de veldesdoorn, zomer-eik, populier en gewone esdoorn. Wilgen knotten is een aangename wintersport. Niet iedereen heeft die bomen staan in de tuin maar daar kan snel iets aan gedaan worden, zelfs in kleine tuinen. Eigenlijk kan dat het hele . Dit houdt in: het terugsnoeien van de jaarscheuten tot vlak op de stam.


Door te knotten kunt u de hoogte en breedte van een boom inperken. Hierdoor ontstaat een gedrongen groei.

Goed op dit knotten reageren de linde, populier, wilg, . UrUGgltBhus Vergelijkbaar dec. Gebruik goed gereedschap, bijvoorbeeld een. Leer hoe jij je bomen of planten kunt snoeien op de juiste.


Een handige hoogte om te knotten. Ze geven het Houtland zijn typische uitzicht en vormen een thuishaven voor tal van vogels, insecten en planten. Als regionaal landschap willen we dan ook dat deze landschapselementen blijven bestaan en goed beheerd . Voor de kosten hoef je het niet te laten: niets is gemakkelijker te stekken dan een wilg.


Steek takken van twee tot drie meter in de grond. Het kan eigenlijk niet mislukken en je hebt in korte tijd een mooie boom. De beste tijd is eind winter.


Knotwilgen worden geregeld . Zaag iedere tak af, maar laat een klein stukje staan. Op de jonge bast zie je knopjes waar later de nieuwe wilgentenen uit komen. Beste Robert, het beste is om een knotwilg van jongs af aan te knotten.


Een volwassen wilg heeft enorme takken aangemaakt en het vergt nogal wat van de boom om deze allemaal te moeten missen. De vraag is ook nog, om welk soort wilg gaat het?

Niet allemaal zijn ze even geschikt om te knotten. Die functie hebben de bomen al lang niet meer, maar eenmaal geknot dan moet je de bomen blijven knotten. Doe je dat niet dan wordt de kruin te zwaar en zal de stam onder het gewicht van de pruik inscheuren. Volgens professioneel boomverzorger Hindry Bos is wilgen knotten erg eenvoudig.


Dit veiligheidsinstructieblad richt zich op het knotten van bomen met een motorkettingzaag tot een hoogte van ongeveer 3m. De tenen van de te knotten bomen worden regelmatig geknot waardoor deze niet extreem groot geworden zijn. Dit is bij de knot niet dikker dan tot cm. Voor het afzagen van te groot geworden . Het knotten van bomen zoals wilgen en essen is arbeidsintensief en risicovol werk.


De takken moeten meestal op enige hoog- te worden afgezet. Door de vrijkomende houtspanning kunnen deze ongecontro- leerd en dus gevaarlijk wegslaan. Daarbij staan de knotbomen vaak op moei- lijk toegankelijke locaties, waardoor . Om de karakteristieke knotvorm te bereiken en te behouden, worden de takken om de drie à vijf jaar afgezaagd.


Knotbomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Als de snoei te lang wordt uitgestel worden de takken te zwaar en bestaat de kans dat de stam inscheurt. Uiteindelijk rot de stam zover in, dat de boom. Dan kan de boom wonden actief afgrendelen en start de wondovergroeiing onmiddellijk.


Heb je zin om actief bij te dragen aan de mooie landschappen in Vlaanderen? Goesting om elke winter in jouw omgeving houtig erfgoed te bewaren, en naar huis te gaan met een stapel brandhout? Ben je handig met een kettingzaag of ben je bereid dit te leren? Harmonisch Park- en Groenbeheer - Bomen knotten.


Het onderhoud is echter heel wat omvattender dan een gewone snoeibeurt. Bovendien worden we vaak geconfronteerd met bomen die door achterstallig onderhoud erg gevaarlijk geworden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.