donderdag 21 juli 2016

Ecosystemen in nederland

Ecosystemen in Nederland In Nederland zijn ecosystemen: Duinen, Loofbossen, Naaldbossen, Heidevelden en Plassen. Duinen: In duinen zijn verschillende stadia van de successie te zien. De eerste planten moeten bestand zijn tegen bare omstandigheden.


Eerst komt er biestarwegras gevolgd door . Een ecosysteem bestaat uit alle organismen in een bepaald gebied en hun leefomgeving.

Dit kan bijvoorbeeld een bos of een meer zijn. Ecosystemen zijn dynamisch complexen van levensgemeenschappen van planten, dieren en micro-organismen en hun niet-levende omgeving in een onderlinge wisselwerking. De Nederlandse samenleving maakt gebruik van verschillende goederen en diensten die worden geleverd door ecosystemen - de zogeheten ecosysteemdiensten. Resultaten laten zien dat in geen enkele situatie ecosystemen in Nederland voorzien in de totale vraag.


Slechts twee factoren - vocht en temperatuur - zijn bepalend voor de rijke variatie aan ecosystemen op aarde. In zee speelt daarnaast de waterdiepte een rol. Ecosystemen kunnen er totaal verschillend uitzien maar de basisorganisatie is steeds gelijk: in elk ecosysteem draaien dezelfde kringlopen van materie en energie.


Stand van zaken biodivers.

Biodiversiteit in Nederla. Gevolgen emissie kooldioxide voor ecosystemen in Nederland. Van de Europese duinen en kwelders ligt in Nederland. Van de wadden ligt zelfs van het totaal in Europa in Nederland.


Natuurlijke climaxecosysteem van grootste deel Nederland Aangeplant andere soortensamenstelling dan oerbos Bodem strooisellaag :afgevallen takjes en bladeren moslaag: mossen en paddestoelen Kruidlaag : varens ,bosbes , kruidachtige planden Struiklaag: vlierbes , vogelkers,. Boomlaag : kruinen van . Door zichtbaar te maken wat de status en trends zijn van ecosysteemdiensten in Nederland kunnen ze beter onderdeel worden van de besluitvorming door de overheid. Zo komt er een economische onderbouwing voor een goede afweging van het belang . Als het laatste stadium van de successie klaar is wordt het ecosysteem een climaxecosysteem genoemd. Nederland kent veel ecosystemen , de bekendste zijn: Duingebieden, loofbos, naaldbos, heide en plassen. Loofbos is het natuurlijke climaxecosysteem in het grootste deel van Nederland.


Het CBS ontwikkelt een gloednieuwe statistiek over dit 'natuurlijk kapitaal'. Voor al deze ecosystemen. In geen enkel geval voorzien ecosystemen in de hele vraag. Natuurgebieden leveren, ondanks de beperkte oppervlakte, het grootste aandeel bij de meeste ecosysteemdiensten in Nederland. Redenen van achteruitgang van natuurkwaliteit zijn divers.


In Nederland bedreigen vooral vermesting, verzuring, verdroging, de slechte waterkwaliteit en het gebrek aan ruimtelijke samenhang het behoud van intacte ecosystemen.

Uit onderzoek blijkt dat in geen enkele situatie ecosystemen in Nederland voorzien in de totale vraag. De afgelopen jaar werd voor veel ecosysteemdiensten het gat tussen vraag en aanbod alleen maar groter. Zo zorgde klimaatverandering voor een groeiende vraag naar onder meer waterberging, kustbescherming en . In dit dossier ligt de nadruk op de impact die klimaatverandering heeft op landschap, natuur en ecosystemen. Er wordt in dit dossier niet.


De belangrijkste bronnen in . Elf Nederlandse en internationale bedrijven gaan zich met concrete projecten inzetten voor biodiversiteit en ecosystemen in Nederland en daarbuiten. Zij hebben dit dinsdag afgesproken met IUCN NL, het Nederlandse kantoor van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), tijdens de presentatie van het .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.