donderdag 27 april 2017

Kaaps viooltje

De soort komt van nature voor in het Usambaragebergte in Tanzania (vandaar de Duitse naam voor deze soort, Usambaraveilchen). In oostelijk Afrika komen nog ongeveer twintig soorten uit hetzelfde geslacht voor. Bekijk het product online of kom naar één van onze winkels, waar we je graag verder helpen. Zoals de naam al suggereert, komen ze van oorsprong uit Afrika, waar ze voornamelijk in Tanzania en andere tropische.


Standplaats : Geen volle zon maar wel veel licht Niet te warm.

Kaaps viooltjes verzorgen. Een kamertemperatuur rond °C is voldoende. Ze hebben behoefte aan een vochtige atmosfeer.


Daarom kan je de plantjes best in een bakje met vochtig kiezelgrind of hydrokorrels zetten. Het witte kaaps viooltje (saintpaulia ionantha) is altijd al een modeplant en een duurzame bloeier geweest. Ze bloeit onvermoeibaar en brengt zodoende veel vreugde in huis.


Zijn oorsprong ligt in de usambarabergen van Afrika! Bij ons bloeit deze in de kamer bijna het hele jaar door.

Af en toe bemesten in de hoofd . Onder de juiste omstandigheden bloeien kaapse viooltjes vrijwel het gehele jaar door. Haal de gezelligheid in huis met dit makkelijk te haken plantje. Een van de aardige bezigheden tijdens de winterperiode voor een liefhebber van kamerplanten is het scheuren, stekken en voortkweken van bladeren van geliefde binnenhuis sier- en bloeiplanten. Iedereen kent het plantje waarschijnlijk wel. Met de weldaad aan bloemen - variërend van paars en violet tot wit en bleekblauw . Het gehele jaar bloeiend te verkrijgen in een groot aantal kleuren.


Vooral bij de exemplaren met donkerblauwe bloemen steken de gele meeldraden heel mooi af. Als het viooltje niet te veel water krijgt en op een lichte plaats -maar . Voor velen is het één van de vroegste herinneringen. Een mooi bloeiend plantje met harige, aaibaar ogende blaadjes bij oma op de koffietafel.


Van dit kleine populaire plantje zijn ondertussen wel 40. Spijtig genoeg heb ik sinds de geboorte van mijn dochtertje maar weinig tijd meer om intensief met plantjes bezig te zijn. Maar nu alles wat op zijn plooi aan het vallen is wil ik toch wat uitproberen.


Zo wil ik heel graag via een bladstek een nieuw kaaps viooltje krijgen. Naar het schijnt zou dit één van de .

Om meer over deze plantensoort te weten te komen is contact gezocht met Wiljan en Carla Ibes uit Herveld om te horen hoe het er in hun praktijk van kweken en vermeerderen aan toe gaat. Totale breedte ongeveer cm. Bloemgedeelte ongeveer cm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.