donderdag 20 april 2017

Wanneer tuinbonen zaaien

Uiteraard plant je niet uit wanneer er op korte termijn matige tot strenge vorst wordt verwacht. Vooraleer uit te planten moet er afgehard worden. Dit betekent enkele dagen bij goede weersomstandigheden overdag buiten zetten (of de koude bak openen). In België weet men nauwelijks wat ze zijn. En verwart menigeen de tuinboon met de sperziebonen.


In Nederland lijkt het dan wel het nationale gerecht te zijn.

Het is weer tuinbonentijd. Op de pagina over tuinbonen telen kon u al lezen over het zaaien , planten, bemesten en . Vanaf februari kun je al tuinbonen zaaien in de volle grond. Met dit stappenplan kun je zelf tuinbonen kweken.


Geniet van bonen uit eigen tuin! Voorgetrokken planten kunnen in maart al de volle grond in. De laatste zaaidatum ligt rond begin mei. De tuinboon is een vrij forse rechtopstaande plant - let daarom op de plantafstand .

Wanneer u bij het rooien van de tuinbonen de planten vlak boven de grond afsnijdt en de wortels in de grond laat verteren komt extra stikstof vrij voor het volggewas. Bij de eerste warmte groeien ze dan verder tot de oogst in mei. Zaai de zaden voor in aparte potjes, of plant ze meteen in de kas – waar ze nog sneller zullen groeien. Stop de boon net zo diep als ze groot is, en geef regelmatig water.


In februari in de koude bak of kas. Veel succes met tuinbonen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de. Ondanks de lage temperaturen in het voorjaar groeien de tuinbonen gestaag door.


Zaai - en plantmethode, teeltvervroeging voor de verse markt. Tuinbonen kun je zaaien vanaf half februari tot eind april. Groei- en ontwikkeling van tuinboon. Wanneer de grond voldoende stikstof bevat, wordt er minder . En het goede nieuws is dat ze het ook goed.


Om aantasting te voorkomen haal je de jonge toppen uit de planten wanneer ze volledig bloeien ( zowel bloemen als toppen eetbaar). Dit zorgt tegelijk voor een snellere en . Behalve… wanneer je muizen in de tuin hebt. Voor muizen is er namelijk niets lekkerder dan smeuïge, ontkiemende tuinbonen.


Muis loopt langs de rij groene, pas opgekomen tuinbonenplantjes en snap-snap, hapt al deze plantjes vlak boven de geplante tuinboon af, rij na rij na rij.

Wil je dit voorkomen, spuit dan met een biologisch bestrijdingsmiddel. Ook kun je dille tussen de bonen zaaien , dit helpt zwarte luis voorkomen. Wanneer je de tuinbonen na het oogsten dopt, bewaar en droog dan een aantal zaden. Zaai de bonen vroeg , zodat ze al groot zijn als de zwarte luis gaat vliegen. Dit is de belangrijkste reden om tuinbonen al in een bak binnen te zaaien of in een onverwarde kas buiten.


Belevenissen van een Tuinkabouter - Groenten tuinboon - De weg naar een perfecte tuin gaat niet over rozen. Laat de bonen uur weken in een laagje water. De droge bonen nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.