donderdag 24 augustus 2017

Phytophthora bestrijden

De eerste aardappelen breken door de rug heen. Door het koude weer duurt het erg lang. De phytophthora bestrijding in aardappelen staat weer voor de deur. Phytophthora bestrijding in aardapplen.


Wat knolphytophthora betreft lijkt het uitgangsmateriaal daarom gezond.

Desondanks is de boodschap niet anders dan voorheen. Hanteer voor de beste strategie de volgende . Plant tomaten met grote vruchten onder. Het bedrijf Clean-Light ontwikkeld lampen . Ik houd er niet van om over tegenvallers als ziekten en beestjes, etc.


Ik heb er ook geen verstand van, zoals al eerder gezeg ik ben geen bioloog. Preventieve maatregelen, zoals gewasrotatie en goede bedrijfshygiëne.

Werk nooit tussen een nat gewas, dat doet de schimmel sneller verspreiden. Wacht tot je planten zijn opgedroogd en ga dan pas aan . Bedrijfshygiëne, zoals het afdekken van aardappelafvalhopen en bestrijding van aardappelopslag, is gezien de overwintering in zieke knollen een voor de hand . Deze ziekte wordt ook wel de aardappelziekte, tomatenziekte of aardappelplaag genoemd. Op stengels en bladeren komen grote bruine vlekken voor. Vaak tref je ook wat grijs schimmelpluis aan op de bladonderzijde.


Vanuit de aangetaste delen verspreidt deze ziekte zich naar de rest van de plant en bij . Ieder jaar steekt deze in de loop van de zomer de kop op, en het lijkt er bovendien op dat dat steeds vroeger gebeurt. Resistente rassen zijn nog onvoldoende beschik- baar en biologisch acceptabele middelen ter preventie of bestrijding van de ziekte zijn er evenmin. Gemiddeld spuiten de telers zes. De bestrijdingsstrategie begint met het uitschakelen van (primaire) bronnen: het afdekken en opruimen van afvalhopen, het voorkomen en bestrijden van opslag, het . Start met de bestrijding zodra het gewas bovenkomt en er kansen zijn op infecties.


Maak hierbij gebruik van beslissingsondersteunende systemen, zoals . Op de stengels kunnen bruinzwarte vlekken ontstaan, die vaak beginnen in de bladoksels. Tholen - Christian Rinkel van één van de verantwoordelijken voor de gewasbescherming bij Kesgro uit Middenmeer. Op dit bedrijf worden op een areaal van hectare tomaten geteel waarvan hectare belicht.

Het ras dat geteeld wordt is Komeett. Het is verplicht om de belangrijkste bronnen te bestrijden. Dit zijn aardappelafvalhopen, phytophthorahaarden en aardappelopslagplanten.


NAK voert de controle op de bestrijdingsplicht uit. Op bladeren groen-zwarte vlekken waarop spoedig verwelking volgt. Heerlijk, een aantal kilo aardappeltjes of verse tomaten uit eigen tuin. Tenminste, als ze gespaard blijven van ziektes en schimmels.


In geen tijd kan de schimmel je hele oogst verwoesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.