maandag 19 september 2016

Abrikoos boom snoeien

Indien toch enige snoei nodig is, dan is het aanbevolen snoeitijdstip tussen mei en augustus. Dus snoeien terwijl de abrikozenbomen bladeren hebben. Een struikvorm en leivorm zijn ook mogelijk.


Door de vroege bloei zijn de bloemen vorstgevoelig. Kies een goed doorlatende en warme standplaats uit om abrikozenbomen te planten.

In de zon zullen de vruchten een hoger suikergehalte ontwikkelen en dus zoeter smaken. Zet abrikozenbomen op een droge of enigszins vochtige plek maar zeker niet te nat. De grond mag ook niet te zwaar zijn. Snoeien tussen maart en juni.


Jonge abrikozen kunt u (ook in maart) wat verder terug snoeien. Bij oudere abrikozen kunt u ook wel wat verder terug snoeien , maar het is het beste om dat pas in juni te doen. Bij fruitbomen is het de bedoeling om de zijscheuten te snoeien. Daar moeten dan de vruchten .

Het snoeien van een abrikozenboom. Daarnaast gaan wij in april, mei en juni niet snoeien in verband met verstoring van de boom met nieuwe knoppen. Abrikoos snoeien, hoe moet dat?


Fruitbomen niet snoeien als ze in bloei staan of direct na de bloei. Verwijder te laag afhangende takken. Eerste vier jaar wordt voor vorm gesnoei naar vier of vijf jaar wordt alleen periodiek verjongd.


Hier worden om de twee of drie jaar een of twee gesteltakken . Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Sommige rassen steenvruchten zijn hier erg gevoelig voor. Een abrikozenboom hoef je niet te snoeien. Wil je toch snoeien , doe dit dan tussen mei en augustus met mate.


Te veel snoeien maakt de boom namelijk vatbaarder voor schimmels. Laaghangende takken mag je wel verwijderen. Zelf abrikozenjam maken is leuk en niet moeilijk!


Maak een kilo abrikozen schoon en snijd ze . Een overvloed aan vocht wordt door deze bomen niet op prijs gesteld en kan leiden tot ziekte of zelfs de dood.

Planten De abrikoos kan worden geplant als leiboom tegen een zonnige zuidmuur of als vrijstaande boom. Hij prefereert een beschutte plek. Leiden, vormen en snoeien. De boom groeit krachtig en is goed winterhard. Bestuiving: zelfbestuiven bij handmatige bestuiving meer succes.


Probeer licht en ruimte te creeëren. Dunne rechtopstaande takken wegnemen. Door te snoeien is deze boom zeer goed klein te houden. Deze kleine abrikoos moet goed warm staan om zoete vruchten te produceren.


Deze onderstam zorgt er voor dat er minder groeikracht naar de boom gaat en maakt hem ook beter ziekte resistent. De bomen worden hierdoor vaak niet hoger dan tot meter. Daarnaast kunt u de boom zelf natuurlijk ook altijd kleiner houden door middel van snoei. Boomvormen - Waarom fruitbomen snoeien ? Pitfruit (appel, peer, kweepeer) en steenfruit ( abrikoos , perzik, pruim) zouden jaarlijks gedund moeten worden. Zoete- en zure kersen (krieken).


Bij de behandeling van de bessen in het onderdeel sortiment op deze site, kunt u informatie vinden over het snoeien van bessen per soort. Op deze pagina wat richtlijnen voor het snoeien van fruitbomen. Pitvruchten, appel en peer.


Daarnaast heeft de abrikozenboom ook in de herfst nog een hoge sierwaarde, omdat de bladeren relatief lang aan de boom blijven zitten en daarna een fraaie. Een goede selectie voor thuis boomgaarden, vooral in kleine werven, abrikoos bomen produceren lekkere, gezonde vruchten en groeien goed in containers buiten of binnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.