maandag 19 september 2016

Groentesoorten

Om deze wijze les elke dag na te leven: eet elke dag groente! Maar welke groenten zijn het gezondst? De wereld van tuinbouwproducten wordt opgedeeld in verschillende soorten teelten.


Deze groentesoorten zijn minder goed voor je dan je denkt. Bij glasgroenten zijn tomaten, . We zeggen niet dat deze groentes ongezond zijn, maar sommige soorten worden niet altijd even terecht tot superfood gedoopt.

Let wel: dit geldt alleen als je . De gezondste groentesoorten. Net als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en weinig calorieën. In groente zitten diverse voedingsstoffen zoals vitamine a, vitamine c, kalium, ijzer en calcium.


Niet iedere groentesoort bevat dezelfde . Er zijn veel meer groenten dan op de groenteafdeling van een supermarkt. Biologische winkels, markten en vooral moestuinen kunnen een keur aan onbekende of vergeten groenten opleveren.

Deze groenten komen de laatste tijd weer helemaal in zwang. Wereldwijd bestaan er genenbanken die zaden van verschillende gewassen bewaren. Dit is een reden voor het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) om het project Groentegenenbank uit te voeren.


Groentesoorten zijn hierbij ondervertegenwoordigd. Het doel van dit project is tweeledig: uitbreiding van de . Na een dure periode zijn kropsla en veldsla in de voorbije dagen fors in prijs gedaald op de Belgische veilingen. Veldsla werd zelfs de helft goedkoper. De krulsalades (lollo bionda en lollo rossa) en eikenbladsla blijven voordelig.


We hebben dus alle reden om nu volop te genieten van gezonde zomersalades. Vier generaties is Boerderij Lindenhoff in handen van dezelfde familie. Al bijna honderd jaar is de boerderij een plek waar vlees , zuivel en groenten worden verbouw verwerkt en gedistribueerd. Na het bestuderen van deze kaart kun je: – groepen groentesoorten noemen en van elke groep de groenten noemen die daar bij horen.


De lijst gaat van laag naar hoog. Champignons bevatten dus het minste koolhydraten en knoflook de meeste. Let op: de groetensoorten staan per 1gram (en het is niet zo waarschijnlijk dat je 1gram knoflook eet!).


Met nachtschade wordt een brede groep van planten bedoeld uit de Solanum en Capsicum families. Dit gif kan in veel gevallen fataal zijn en heel wat mensen zijn er gevoelig voor zonder . Nachtschadeplanten bevatten een gif, genaamd solanine.

Hoewel groenten van oudsher een belangrijke rol hebben gespeeld in de Nederlandse keuken, stammen de meeste groentesoorten uit verre streken. Veel groenten komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied en de ontdekking van Amerika heeft geleid tot het bekend worden van groentesoorten als . Nederland Proeft vraagt zich dat ook af. Welke groentesoorten worden in Nederland gekweekt?


Daarom gaan Winston Post op zoek naar de oorsprong. Wat rijmt er op GROENTESOORTEN. Rijmen op GROENTESOORTEN. Crambe maritima of zeekool: een mooie vergeten groente.


De zeekool is zoals de naam het al laat vermoeden, verwant aan de kolen (Brassica) en behoort dan ook tot de kruisbloemigen . Mijnheer de Voorzitter, Latijns-Amerika heeft een bevolking van 6miljoen mensen, het vertegenwoordigt tien procent van het bruto binnenlands product van de hele werel herbergt veertig procent van alle groentesoorten van onze planeet en heeft een enorme rijkdom aan buitengewoon menselijk potentieel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.