dinsdag 20 september 2016

Houtworm in eikenhout

Wanneer u last hebt van de grote houtworm , is de kans groot dat u die gevonden heeft in eikenhout. De grote houtworm komt daarnaast echter ook voor in andere loofhout soorten. Soms komt de grote houtwormkever zelfs voor in naaldhout, hoewel de kans dan groot is dat dit naaldhout bij besmet loofhout . Vandaag hef ik het dekzeil op dat over in het voorjaar gevelde eiken ligt.


En zie allemaal poeder van houtwormen , veronderstel ik.

Op het kopshout zie ik de gaatjes in de spinthoutzone. Had ik dit kunnen voorkomen? Direct verzagen of kantrechten? Eikenhouten constructies in oude gebouwen worden ernstig belaagd door de grote houtworm (Xestobium rufovillosum Degeer). Het is daarom goed dat informatie wordt verstrekt over de leefwijze van de grote houtworm en daarnaast kennis over de bestrijding ervan in bredere kring wordt versprei zodat bij het aantreffen . Ook hard loofhout als eiken kan door houtwormen worden aangetast.


Opnieuw geld ook voor deze houtsoort dat het probleem van houtwormen voorkomen kan . De kleine gaatjes in hout van meubels in uw huis wordt veroorzaakt door dat verschillende soorten Houtkevers en Boktorren eitjes in spleten van het hout leggen.

Houtwormen zijn in werkelijkheid de larven van Houtkevers. Dit is voornamelijk het geval . Op deze pagina vertellen we u alles over Houtworm bestrijden. Houtworm kan wat veel schade aanrichten aan uw woning, meubels of vloer.


Het is belangrijk om deze insecten en hun gebroed. Nog iets anders trouwens. Gewoon een of ander sierding die niet meer sierde al ik maar zeggen, geen idee wat het was.


Het geval wilde dat ik in die stukken allemaal gaatjes . Het kernhout van eiken- hout blijft, indien het in goede conditie verkeert en dus niet vaak bevochtigd wordt, doorgaans van wormvraat gevrijwaard. Het spinthout echter, dat rijker is aan voedingsstoffen, blijft meestal niet ge- spaard. Ook de zachtere delen van een vezelplaat. De boktor zul je vaker in droog hout vinden.


In eikenhout komt noch de houtworm noch de boktor voor, tenzij het hout langdurig nat is geweest en daardoor zacht is geworden. Voor alle insecten geldt: hoe geler het poeder, hoe . Bestrijding van houtworm , boktor en bonte knaagkever. Aantasting eikenhout door bonte knaagkever.


Een van de vele manieren waarop hout ziek kan worden is door aantasting van insecten zoals de houtworm of de boktor.

Houtaantastende insecten kunnen we onderverdelen in nathoutboorders en drooghoutboorders. Nederlandse benaming voor Xestobium Rufovillosum = de grote houtworm of de bonte knaagkever. De aantasting van naaldhout is eerder zeldzaam, . Wat is het voor hout soort,als het eiken is kan er inderdaad boktor inzitten ,dat is een rode tor. Maar het is een nathout boorder,en kan geen kwaad in je huis of schuur aanrichten,of het hout moet daar ook nat zijn. In essen hout zit wel houtworm ,die maakt wel kleine gaatjes ,weet niet of die binnen kwaad . Je voorkomt aantasting door houtwormen als je het hout beschermt met verf, was of beits.


Deze moeten we bestrijden. In zwaar uitgevoer langdurig vochtig. Natuurlijke duurzaamheid. Niet elke houtsoort is even gevoelig voor houtaantasting. Bepaalde inhoudstoffen in het hout kunnen de weerstand tegen sommige vormen van aantasting sterk vergroten.


De mate van weerstand van een houtsoort tegen aantasting drukt men uit in (natuurlijke) duurzaamheidsklassen conform EN. Je ziet vooral de grote houtwormkever in eikenhout. Veel oude en historische panden hebben last van deze soort houtworm. De bonte knaagkever kiest het liefst voor vochtig, schimmelachtig eikenhout. Je merkt bij deze houtworm niets aan de buitenkant van het hout, terwijl de binnenkant volledig opgegeten wordt door dit . Verrassing, we hebben een prachtige eikenhouten trap!


Zo eentje waar je van kan dromen! We dachten dat al, want de spijlen zijn ook prachtig in eikenhout , zo met een speciale vorm. Houtrestaurateur Arie Tollenaar van Van Lierop Impregneerbedrijven aan de slag, bovenin de spits van de Tuilse kerktoren.


Een stuk balk dat bijna niets meer weegt, aangetast door houtworm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.